Pompeo: SAD želi Sjevernu Koreju za bliskog partnera

Mike Pompeo, Kim Jong-un, SAD, Sjeverna Koreja
Mike Pompeo je rekao da su njegovi razgovori s Kim Jong-unom bili 'topli', 'konstruktivni' i 'dobri' (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da SAD teži da im Sjeverna Koreja postane “blizak partner”, a ne neprijatelj, dodajući da je SAD u prošlosti često postajao dobar prijatelj s bivšim protivnicima.

On je kazao da je tu nadu prenio i sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu tijekom kratkog posjeta Pjongjangu ranije ovoga tjedna, kada je dogovorio i detalje summita predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i Kim Jong-una 12. lipnja, prenosi Tanjug agenciju AP.

Tada je osigurao i oslobađanje troje Amerikanaca uhićenih u Sjevernoj Koreji.

Pompeo je dodao da su njegovi razgovori s Kimom bili “topli”, “konstruktivni” i “dobri”.

‘Dobar razgovor s Kimom’

“Imali smo dobar razgovor o prošlosti naše dvije nacije, izazovima koje smo imali između sebe”, rekao je Pompeo novinarima nakon posjeta.

On je dodao da je ponudio ekonomsku pomoć Sjevernoj Koreji ukoliko se odrekne svog nuklearnog oružja.

“Ako Sjeverna Koreja poduzme akciju da se brzo denuklearizira, SAD su spremne surađivati s Pjongjangom kako bi se postigao prosperitet zajedno s našim južnokorejskim prijateljima”, kazao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskom ministricom vanjskih poslova Kang Kyung-wha.

Pompeo je dodao da je potrebno da denuklearizacija bude “potpuna” i “proverljiva”, sugerišući da bi to podrazumevalo inspekcije kako bi se osiguralo da je Severna Koreja ispunila taj zahtev.

Izvor: Agencije