Pompeo: SAD želi da Grčka predvodi Balkan

Mike Pompeo, Grčka, SAD
Pompeo je u intervjuu rekao kako SAD čini sve što može da bi spriječio Tursku da se udalji od Zapada (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo je izjavio kako SAD želi da Grčka predvodi Balkan i “stvara stabilnost u cijeloj regiji”.

U sinoć objavljenom intervjuu za atensku TV-SKAI, Pompeo, koji je prošlog tjedna posjetio Grčku, rekao je kako je uvjeren da je “Grčka okrenula stranicu” i da ima “pravu priliku” da pokrene svoj razvoj, prenosi Beta.

Novi sporazum Grčke i SAD o obrani, sklopljen tijekom njegovog posjeta, opisao je kao obostrano koristan.

Na pitanje je li se SAD “vratio” na Balkan, Pompeo je odgovorio potvrdno, napominjući da se nova obrambena suradnja ne odnosi samo na američke baze, “već je mnogo dublja od toga”.

‘Stalo nam je da se Balkan stabilizira’

“Želimo uspješnu, prosperitetnu Grčku. To je dobro za američke investitore, dobro za američka poduzeća (…) i naravno, odlično i za ljude u Grčkoj. A u širem kontekstu, nama je stalo da se Balkan stabilizira, ovo je područje koje je, kao što znate, puno izazova i želimo da Grčka bude predvodnica, …želimo novi početak s novim premijerom [Kyriakos Mitsotakis], da on sa svojim timom povede regiju naprijed i stvara stabilnost u cijeloj regiji”, rekao je Pompeo.

Na pitanje “što konkretno Grčka može očekivati zauzvrat”, Pompeo je rekao da bi s jedne strane bila sigurnija dok, s druge strane, ima i komercijalne koristi od novog sporazuma sa SAD-om o obrani.

Govoreći zašto SAD zadržava vojne baze nakon završetka “Hladnog rata”, Pompeo je rekao da, iako se SSSR raspao, “zlonamjerni ruski utjecaj ostaje na Bliskom istoku”, a ukazao je i na Iran koji “nastavlja financirati međunarodni terorizam”.

Pompeo je u intervjuu rekao kako SAD čini sve što može da bi spriječio Tursku da se udalji od Zapada.

Pitanje Turske, Kipra i američkih intersa

Povodom traganja Turske za podmorskim ležištima prirodnog plina u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Cipra, rekao je da se SAD zasad tome suprotstavlja koristeći “diplomatska sredstva”, odnosno “jednostavno im kažemo da postoje međunarodno priznata pravila međunarodnog prava i tražimo da ih poštuju sve zemlje”.

Ali, ako Turska nastavi u ciparskoj zoni tragati za plinom i ugrozi tamošnje interese američkih kompanija za eksploataciju plina, Pompeo je upozorio kako “ne samo da će se primijeniti međunarodno pravo, već treba imati na umu da Amerika uvijek čini sve što je potrebno da zaštiti svoje poslovne interese i svoje ljude”.

Američki državni tajnik ranije je posjetio i Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Izvor: Agencije