Pompeo: SAD zabrinut zbog prisustva Huaweija u Italiji

Huawei, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a, saopćio je u julu da će u Italiju u naredne tri godine uložiti 3,1 milijardu dolara (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da Sjedinjene Američke Države žele biti partner Italije, ali ne po cijenu svoje nacionalne sigurnosti ako postoji rizik u vezi s pozicijom Rima o kineskoj tehnologiji za razvoj 5G mreže, prenosi Reuters.

“Želimo biti partner Italije, ali ne na štetu američke nacionalne sigurnosti”, rekao je on za italijansku televiziju Sky TG24 odgovarajući na pitanje o zabrinutosti Washingtona zbog sigurnosnih pitanja u vezi s infrastrukturom za 5G mobilne mreže koju osigurava kineska kompanija Huawei, prenosi Tanjug.

Ta kompanija, koja se nalazi na crnoj listi SAD-a, saopćila je u julu da će u Italiju u naredne tri godine uložiti 3,1 milijardu dolara.

Izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei predložio je prošlog mjeseca prodaju 5G sistema te kineske kompanije zapadnim firmama kako bi se pozabavile zabrinutošću SAD-a i drugih zemalja u vezi s tehnologijom Huaweija.

Dijeljenje 5G tehnologije i tehnike

Ren je rekao da bi kupac imao slobodu da “promijeni i kod softvera”.

Time bi bilo omogućeno rješavanje bilo kakvih mana ili skrivenih opcija bez uplitanja Huaweija, kazao je Ren u intervjuu za Economist i New York Times, prenio je Tanjug.

Iz Huaweija su uporno odbacivali tvrdnje da bi njihova 5G tehnologija omogućila kineskoj Vladi da špijunira ili poremeti telekomunikacijske sisteme drugih zemalja.

Ponuda bi, kako je rekao Ren, uključila postojeće 5G patente, licence, kodove i tehničke skice te znanje o proizvodnji.

“Huawei je otvoren za dijeljenje naše 5G tehnologije i tehnike s američkim kompanijama kako bi oni mogli izgraditi vlastitu 5G industriju”, kazao je Ren.

Izvor: Agencije