Pompeo: SAD za produženje sporazuma START s Rusijom

Mike Pompeo: SAD još uvijek provodi istragu o uzrocima misterioznog oboljevanja više desetaka američkih diplomata na Kubi i u Rusiji (EPA)

U skladu s činjenicom da je Moskva pristala na dalje smanjenje nuklearnog arsenala i ograničenje strateškog nuklearnog naoružanja, Washington je u principu saglasan da se produži sporazum START s Rusijom, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Ocijenio je da je riječ o historijskom dogovoru dvije globalne supersile, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Rusija je u principu prihvatila da zamrzne svoj nuklearni program i mi smo veoma zadovoljni, čak smatramo da je riječ o historijskom sporazumu”, rekao je Pompeo na brifingu za novinare.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da se Moskva nada da će sa Washingtonom nastaviti pregovarati o novom sporazumu START, jer je to značajno za globalnu sigurnost.

Istraga o misterioznoj bolesti

Pompeo je rekao kako Sjedinjene Američke Države još uvijek sprovode istragu o uzrocima misterioznog oboljevanja više desetaka američkih diplomata na Kubi i u Rusiji.

Odbacio je optužbe da Washington nije zaštitio svoje zvaničnike zbog viših državnih ciljeva.

Od 2017. godine više desetaka diplomatskih predstavnika na Kubi prijavljivalo je simptome koji uključuju gubitak sluha, zvonjavu u ušima, vrtoglavice, glavobolje i umor.

Svi nabrojani simptomi tipični su za umjerene traumatske povrede mozga i opisani su kao neka vrsta “zvučnih” napada.

Reuters prenosi da je više od 40 službenika američke administracije prijavilo ovakve poremećaje, koji su kasnije nazvani “Havana sindrom”.

Izvor: Agencije