Pompeo: SAD ponudio pomoć Iranu oko korona virusa

'Iran nije jak i vrlo sam zabrinut', rekao je Pompeo (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u petak da je SAD ponudio pomoć Iranu u odgovoru na korona virus, od kojeg su u toj zemlji umrle 34 osobe, te izrazio sumnju u spremnost Teherana da podijeli informacije.

“Ponudili smo Islamskoj Republici Iran pomoć”, rekao je on na sjednici Odbora Zastupničkog doma za vanjske poslove, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

“Njihova zdravstvena infrastruktura nije jaka i savremena, njihova spremnost da razmjenjuju informacije o tome šta se zaista događa unutra… Iran nije jak i vrlo sam zabrinut da (…) Iran ne dijeli informacije”, rekao je Pompeo.

Teheran je već otkazao molitve petkom u glavnim gradovima u 23 od 31 pokrajine zbog širenja korona virusa, uključujući one u Teheranu i šiitskim svetim gradovima Qomu i Mashhadu.

Iran je odbacio ponudu SAD-a da pomognu u borbi protiv korona virusa ocjenjujući ponudu kao “smiješnu”, navodeći da upravo zbog američkih sankcija Iran ne može da nabavlja lijekove.

“Izjava o pomoći Iranu u borbi protiv korona virusa iz zemlje koja je svojim ekonomskim terorizmom izvršila veliki pritisak na građane Irana i čak zatvorila puteve za kupovinu lijekova i medicinske opreme smiješna je političko-psihološka igra”, rekao je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

Iranski parlament obustavio rad

U međuvremenu je iranski parlament odlučio prekinuti s radom zbog epidemije korona virusa.

Odluka je uslijedila nakon što su brojni iranski zvaničnici, među kojima su i zastupnici, zaraženi tim virusom.

Odluku o suspenziji rada Parlamenta objavio je glasnogovornik iranskog zakonodavnog tijela u petak, dok se epidemija korona virusa širi tom zemljom, prenijela je Fena.

Prema posljednjim brojkama, u Iranu je potvrđeno 388 slučajeva korona virusa, a umrle su 34 osobe.

Nikakav vremenski okvir za prekid rada Parlamenta nije objavljen, a zakonodavno tijelo ostat će zatvoreno do daljnjeg.

Smrtonosni virus nije poštedio ni vodeće zvaničnike u zemlji, među kojima su iranska potpredsjednica, zastupnici i zamjenik ministra zdravstva Iraj Harirchi, koji je predvodio radnu grupu za borbu protiv širenja epidemije.

Izvor: Agencije