Pompeo: SAD nastavlja tražiti odgovorne za Khashoggijevo ubistvo

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine i iz njega nije izašao (AP)

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da će SAD nastaviti raditi na tome da utvrdi odgovorne za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija. 

Pompeo se suočio s pitanjima kongresmena Gerryja Connollyja o Khashoggijevom ubistvu tokom kongresnog saslušanja. Connelly je demokrat iz Virginije, u čijem je jednom okrugu živio i Khashoggi.

On je ubijen u oktobru prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Saudijska Arabija nekoliko je puta negirala da je ubijen, a zatim priznala da jest, rekavši da su to učinili “odmetnuti elementi”. Međutim, u izvještaju CIA-e navedeno je da je prestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za ubistvo. 

“Hoće li ikad doći vrijeme da mi, kao što bi bilo principijelno, kažemo: ‘Znate šta? Nećemo uobičajeno poslovati s njima i tražit ćemo njihovu odgovornost’?”, rekao je Connolly.

‘Utvrđivanje odgovornih’

Pompeo je rekao da je upoznat s detaljima ubistva i da je tokom susreta sa saudijskim princom izrazio zabrinutost SAD-a zbog toga. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je sankcije za 17 Saudijaca u vezi s ubistvom, dodao je. 

“Predsjednik Trump bio je veoma jasan. Nastavit ćemo raditi na utvrđivanju odgovornih za Khashoggijevo ubistvo i tražiti njihovu odgovornost. Stojim iza toga i danas”, rekao je Pompeo, dodavši da se to odnosi na “svakoga”, bez obzira na to koliko je visoko rangiran u saudijskoj vladi.

Izvor: Al Jazeera