Pompeo: SAD jača napore za suzbijanje iranskog ‘zloćudnog utjecaja’

Pompeo planira razgovarati sa saveznicima u vezi s 'modalitetima kojima možemo nastaviti vršiti pritisak' na Iran (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo počeo je posjetu Bliskom istoku usmjerenu na jačanje regionalnih napora za vršenje pritiska na Iran.

Govoreći na konferenciji za novinare u jordanskoj prijestonici Ammanu, rekao je da je SAD “udvostručio” svoje diplomatske i ekonomske napore kako bi se suprotstavio “zloćudnom utjecaju” Irana.

Washington je Iran označio sponzorom “terorizma”.

Američki državni sekretar, u društvu jordanskog kolege Aymana Safadija, također se zahvalio Jordanu za “pomoć u borbi protiv pokušaja Irana da izbjegne sankcije”.

Američko povlačenje iz Sirije

“Vaša nacija [Jordan] igra ključnu ulogu u regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, uključujući vaše napore za mirno rješenje sirijskog sukoba, borbu protiv širenja radikalnog islamskog terorizma te zloćudnih aktivnosti iranskog režima u regiji i svijetu”, rekao je on.

Pompeovo putovanje odvija se usred zbunjenosti zbog konfliktnih izjava administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s planiranim povlačenjem američkih snaga iz Sirije.

Nakon posjete prozapadnom Jordanu otputovat će u Egipat, Bahrein, Katar, Saudijsku Arabiju, Oman i Kuvajt.

Uoči odlaska Pompeo je novinarima rekao da planira razgovarati sa saveznicima u vezi s “modalitetima kojima možemo nastaviti vršiti pritisak” na Iran.

Očekuje se da se Pompeo suoči s pitanjima povezanim s iznenadnom prošlomjesečnom objavom da će se američke snage uskoro povući iz sjeveroistočne Sirije, gdje pomažu u borbi protiv zaostataka grupe Islamska država Irak i Levant.

‘Razgovarao sam sa svima’

Novinarka Al Jazeere Stefanie Dekker iz Ammana je izvijestila da je cilj putovanja ohrabrivanje saveznika Washingtona vezano za “iransku prijetnju”.

“Pompeo je to jasno stavio do znanja. Na vrhu agende je ono što je on nazvao iranskom prijetnjom u regiji i ublažavanje bojazni od povlačenja američkih snaga”, rekla je Dekker.

“Sve zemlje koje bude posjetio imat će vlastita pitanja koja će postaviti”, dodala je ona.

On nije iznio rok za povlačenje.

Upitan u vezi sa zbunjenošću među saveznicima, rekao je: “Razgovarao sam sa svima.”

I Bolton na turneji

Dok je odlazio, Pompeo je novinarima rekao: “SAD je i dalje posvećen svim misijama koje smo s njima potpisali tokom protekle dvije godine. Ovo je koalicija koja shvata da su najveće prijetnje – terorizam i Islamska Republika Iran – stvari na kojima trebamo zajednički raditi i mi ćemo rasporediti sve resurse – i njihove i naše – kako bismo to ostvarili.”

Putovanje državnog sekretara podudara se s putovanjem američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je u Turskoj dijelom radi rješavanja pitanja kurdskih boraca u Siriji i garantiranja njihove sigurnosti nakon povlačenja američkih snaga.

Pompeo će održati govor o politici Bliskog istoka u Egiptu, čiji je vojni vladar, koji je postao predsjednik, Abdel-Fattah al-Sisi, Trumpov ključni partner.

Izvor: Al Jazeera