Pompeo: SAD će učiniti sve da zaustavi Sjeverni tok 2

Novi plinovod treba omogućiti udvostručenje kapaciteta Sjevernog toka 1 kojim se plin s baltičke obale u Rusiji doprema u Njemačku (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u utorak u Varšavi da će Sjedinjene Američke Države učiniti sve što je u njihovoj moći da zaustave projekt izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

Pompeo je time istaknuo da Washington nije spreman pregovarati o tom pitanju pošto se Njemačka u utorak približila SAD-u obećavši da će već narednih godina uvoziti američki prirodni ukapljeni plin i izgraditi potrebnu infrastrukturu.

Prema riječima državnog sekretara, plinovod čija je izgradnja počela lani, “šalje novac” Rusiji a šteti Evropi, prenosi Hina.

Evropska sigurnost

“Premda takve transakcije nepobitno imaju i trgovinsku važnost, one donose i golem rizik za sigurnost”, rekao je Pompeo na zajedničkoj press konferenciji s poljskim ministrom vanjskih poslova Jacekom Czaputowiczem.

“Mislim da je predsjednik Trump bio veoma jasan kada je rekao da će SAD učiniti sve što je u njegovoj moći da evropska sigurnost bude u prvom planu kada je riječ o energetskim odlukama”, rekao je, odgovarajući na pitanje razmišlja li SAD o sankcijama.

Novi plinovod treba omogućiti udvostručenje kapaciteta Sjevernog toka 1 kojim se plin s baltičke obale u Rusiji doprema u Njemačku.

Uvjetno ga podržava Francuska, a Baltičke zemlje i Poljska ga jako kritiziraju.

Izvor: Agencije