Pompeo: SAD će poduzimati mjere protiv ponašanja Moskve

Rusija se miješa u izbore širom svijeta, ne samo naše 2016. godine, nego i drugdje, kazao je Mike Pompeo (EPA)

Sjedinjene Američke Države nastavit će osuđivati rusko miješanje u američke izbore i poduzimati “odlučne mjere” protiv “zlokobnog djelovanja” Moskve, poručio je u petak američki državni sekretar Mike Pompeo, nakon objave izvještaja o istrazi o tom pitanju.

“Jasno ćemo im reći da je to neprihvatljivo”, rekao je on na konferenciji za novinare u Washingtonu, prenosi Hina.

“Poduzet ćemo odlučne mjere kako bi još više platili svoje zlokobno djelovanje i nastavit ćemo to činiti”, dodao je, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump više puta kazao da bi želio poboljšati odnose s Rusijom.

Pompeo je odgovarao na pitanja o izvještaju posebnog tužitelja Roberta Muellera, koji je proveo istragu o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Miješanje u predsjedničke izbore

“To je ozbiljno”, Rusija “se miješa u izbore širom svijeta, ne samo naše 2016. godine, nego i drugdje”, ustvrdio je.

“Mislim da ne postoji niti najobičniji razgovor između nekog visokog američkog dužnosnika i Rusa, za ove administracije, u kojem nismo izrazili zabrinutost u vezi ruskog miješanja u naše izbore”, rekao je.

Sada, kada je Muellerov izvještaj pokazao da nije utvrđen “dosluh” između Trumpove kampanje i Kremlja, “prenijet ćemo im odlučan zahtjev da Rusija ne poduzima aktivnosti koje bi ometale puno funkcioniranje naše demokratije”, zaključio je Pompeo.

Izvor: Agencije