Pompeo: Rusija slanjem trupa očigledno provocira u Venecueli

Pompeo ćeu okviru turneje, pored Saudijske Arabije, UEA-a i Indije, posjetiti i Šri Lanku, Japan i Južnu Koreju (EPA)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo kritikovao je veze koje Rusija ima s liderima Kube, Nikaragve i Venecuele, nakon što je prethodno optužio Kinu da produžava venecuelansku krizu finansiranjem vlade predsednika Nicolasa Madura, prenosi AP.

“Slanje (ruskih) trupa avionima i otvaranje trenažnog centra u Venecueli očigledne su provokacije. Ne treba da dozvolimo da Rusija izazove pogoršanje već ionako veoma neizvesne suituacije u toj zemlji”, poručio je Pompeo u čileanskoj prestonici Santjagu.

On je izneo i tvrdnju da Kina produžava krizu u Venecueli finansiranjem Madura.

Investicije Kine u Venecueli 60 milijardi dolara

AP navodi da je Pompeo to kazao juče, na početku turneje po četiri države Latinske Amerike koju je počeo u Čileu, gde se sastao s predsednikom Sebastijanom Pinerom, s je razgovarao o američko-kineskom trgovinskom ratu i venecuelanskoj krizi.

“Kina je finansijskom podrškom Madurovom režimu ubrzala i produžila krizu u toj zemlji”, rekao je Pompeo.

Šef State departmenta je izneo tvrdnju da je Kina u Venecueli investirala više od 60 milijardi dolara “bez ikakvih obaveza”.

“Nije nikakvo iznenađenje to što je Maduro koristio ovaj novac za plaćanje pristalica, gušenje prodemokratskih aktivista i finansiranje socijalnih programa koji nemaju efekta. Mislim da je to lekcija, lekcija koju svi moramo da naučimo: Kina i ostali licemerno traže da ne bude intervenisanja u unutrašnje stvari Venecuele. A njihove finansijske intervencije omogućile su uništavanje te zemlje”, kazao je Pompeo.

Izvor: Agencije