Oglasi

Pompeo: Rusija slanjem trupa očigledno provocira u Venecueli

Državni sekretar SAD tvrdi i da Kina produžava krizu u Venecueli finansiranjem Madura.
Pompeo kaže da je Maduro koristio novac od kineskih investicija za plaćanje pristalica i gušenje prodemokratskih aktivista.EPA

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo kritikovao je veze koje Rusija ima s liderima Kube, Nikaragve i Venecuele, nakon što je prethodno optužio Kinu da produžava venecuelansku krizu finansiranjem vlade predsednika Nicolasa Madura, prenosi AP.

"Slanje (ruskih) trupa avionima i otvaranje trenažnog centra u Venecueli očigledne su provokacije. Ne treba da dozvolimo da Rusija izazove pogoršanje već ionako veoma neizvesne suituacije u toj zemlji", poručio je Pompeo u čileanskoj prestonici Santjagu.

On je izneo i tvrdnju da Kina produžava krizu u Venecueli finansiranjem Madura.

Investicije Kine u Venecueli 60 milijardi dolara

AP navodi da je Pompeo to kazao juče, na početku turneje po četiri države Latinske Amerike koju je počeo u Čileu, gde se sastao s predsednikom Sebastijanom Pinerom, s je razgovarao o američko-kineskom trgovinskom ratu i venecuelanskoj krizi.

"Kina je finansijskom podrškom Madurovom režimu ubrzala i produžila krizu u toj zemlji", rekao je Pompeo.

Šef State departmenta je izneo tvrdnju da je Kina u Venecueli investirala više od 60 milijardi dolara "bez ikakvih obaveza".

"Nije nikakvo iznenađenje to što je Maduro koristio ovaj novac za plaćanje pristalica, gušenje prodemokratskih aktivista i finansiranje socijalnih programa koji nemaju efekta. Mislim da je to lekcija, lekcija koju svi moramo da naučimo: Kina i ostali licemerno traže da ne bude intervenisanja u unutrašnje stvari Venecuele. A njihove finansijske intervencije omogućile su uništavanje te zemlje", kazao je Pompeo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.