Pompeo: Rusija i Kina nemaju razloga slaviti rušenje Berlinskog zida

Pompeo je održao govor povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida (EPA)

Američki je državni tajnik Mike Pompeo tijekom govora povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida kritizirao Kinu i Rusiju te ukazao na to da 9. studeni te pad Zida za te zemlje nisu razlog za slavlje.

“Rusija, na čelu s bivšim KGB-ovim časnikom nekad stacioniranim u Dresdenu, upada u susjedne države i likvidira svoje političke protivnike”, rekao je on u Zakladi Koerber, aludirajući na nekadašnju špijunsku djelatnost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Položaj oporbe u Kini i Rusiji danas usporedio je s onim u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i kazao kako je riječ o “režimima za koje je datum pada Zida upozorenje ispunjeno strahom, a ne razlog za slavlje”.

“Ruske su vlasti okupirale Krim uz pomoć racija i mučenja. U Čečeniji nestaje svatko koga vlast proglasi nepoželjnim”, rekao je Pompeo, prenosi Hina.

Plin ne smije zavisiti od Putina

Iznova je upozorio na opasnost gradnje plinovoda Sjeverni tok 2, rekavši kako “ne žali da europska opskrba energijom ovisi o samovolji Putina”.

Osvrćući se na Kinu, kazao je kako tamošnje vlasti vrše pritisak na svoje građane koje “na šokantan način” podsjećaju na one koje je primjenjivala nekadašnja Demokratska Republika Njemačka.

“Komunistička partija Kine šikanira i prati aktiviste iz Xinjianga i Hong Konga koji su u egzilu u Europi”, rekao je Pompeo.

Upozorio je na to da se kineskom koncernu Huawei ne dopusti sudjelovanje u gradnji 5G mobilne mreže.

Pozvao je na zajedničku borbu SAD-a i partnera za obranu ljudskih prava.

‘NATO mora rasti i mijenjati se’

Također je upozorio da “NATO mora rasti i mijenjati se, ili postoji rizik da postane stvar prošlosti”.

Odgovarajući na pitanja novinara, komentirao je i ocjenu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojoj je NATO zastario ili doživio “moždanu smrt”.

“Prošlo je 70 godina… [NATO] treba rasti i mijenjati se. Treba se suočiti s realnošću i izazovima današnjice”, kazao je Pompeo, prenosi Reuters.

“Ako članice smatraju da mogu imati sigurnosnu korist, a da ne pružaju Alijansi nužne resurse ili ne poštuju svoje obveze, onda postoji rizik da će NATO postati neučinkovit ili zastario”, zaključio je američki šef diplomacije.

Izvor: Agencije