Pompeo razgovarao sa Bin Salmanom

Jamal Khashoggi ubijen je prije dva mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Arhiva)

Američki State Department objavio je da je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo u novom telefonskom razgovoru sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom rekao kako će „one koji su učestvovali u ubistvu Jamala Khashoggija držati odgovornim“, objavio je Reuters.

U zvaničnoj izjavi glasnogovornice State Departmenta Heather Nauert još stoji da Sjedinjene Američke Države očekuju to isto i od Saudijske Arabije.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u zgradi konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon što su dugo negirale zločin, saudijske vlasti su pod pritiskom javnosti i međunarodne zajednice priznale da se od dogodio, nakon čega su ubjavile da su uhapsile 18 osoba koje se dovode u vezu sa ubistvom.

Zadavljen u konzulatu

Turske vlasti prije nekoliko dana objavile su da je Khashoggi zadavljen po ulasku u konzulat, uz tvrdnju da imaju audio snimak koji to dokazuje.

Ustvarili su da je Khashoggi mučen i ubijen u zgradi konzulata, te da su zločin počinili saudijski operativci s naređenjima od najvišeg nivoa Vlade Saudijske Arabije.

Također, konstatovale su da je Khashoggijevo tijelo po ubistvu rastvoreno u kiselini, te da je tečnost izlivena u kanalizaciju.

Mike Pompeo je, također, ponovio poziv SAD-a za prekidom neprijateljstava u Jemenu i pozvao sve strane da do rješenja sukoba dođu mirnim putem.

Izvor: Agencije