Pompeo razgovarao s danskim ministrom nakon otkazivanja Trumpove posjete

Trump je u u srijedu objavio kako je odgodio posjetu Danskoj jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupovine Grenlanda (AP)

Američki državni sekretar Mike Pompeo razgovarao je u srijedu s danskim ministrom vanjskih poslova Jeppeom Kofodom i pohvalio američko-dansku suradnju u sigurnosnim pitanjima, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump iznenada otkazao posjetu toj evropskoj državi jer je odbacila njegovu ideju o kupnji Grenlanda.

“Državni sekretar Pompeo razgovarao je danas telefonom s danskim ministrom vanjskih poslova Jeppeom Kofodom o odgodi posjete predsjednika Trumpa Danskoj“, saopćila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Kako se ističe u saopćenju, Pompeo je rekao kako cijeni saradnju Danske, kao jedne od saveznica Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju zajedničkih globalnih sigurnosnih prioriteta.

Dodaje se kako su Pompeo i Kofod razgovarali su i o jačanju saradnje sa Kraljevinom Danskom na Arktiku, uključujući i Grenland.

Iznenađeni kraljevski dvor

Jučer je danski kraljevski dvor izrazio „iznenađenje“ zbog najave Trumpa da naredni mjesec neće posjetiti Dansku.

„Bilo je iznenađenje, no nemamo ništa drugo o tome reći“, rekla je Lene Balleby, direktorica za komunikacije kraljevskog dvora za dansku javnu mrežu DR.

Dvor je 31. jula objavio izjavu kako je kraljica Margareta II pozvala predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u državnu posjetu Danskoj 2. i 3. septembra. Trump je u u srijedu objavio kako je odgodio posjetu Danskoj jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupovine Grenlanda.

“Danska je veoma posebna država s nevjerovatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dvije sedmice“, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Grenland je većinom neovisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, odbrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov prijedlog.

Izvor: Agencije