Pompeo: Ratifikacija u Senatu vodi Sjevernu Makedoniju u NATO

Očekuje se da će Sjeverna Makedonija postati 30. članica NATO u decembru (EPA)

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo pozdravio je ratifikaciju protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u u američkom Senatu, ocijenivši da ona predstavlja važan korak te zemlje ka članstvu u Alijansi i ističe posvećenost Washingtona transatlantskoj zajednici.

“Mi snažno podržavamo kontinuirani put Sjeverne Makedonije ka bližoj integraciji s transatlantskom zajednicom. Glasanje u Senatu potvrdilo je neprekidnu posvećenost Sjeverne Makedonije demokratskim principima i vladavini prava, što doprinosi miru i stabilnosti u regionu”, naveo je Pompeo u izjavi objavljenoj na sajtu State Departmenta, prenosi Beta.

Uskoro 30. članica NATO-a

Šef američke diplomatije je dodao da se SAD raduje skorom ulasku u NATO Sjeverne Makedonije, koja će postati 30. članica Alijanse.

Američki Senat u utorak je ubjedljivo glasao za prijem Sjeverne Makedonije u NATO, pošto je za ratifikaciju Protokola o pristupanju glasao 91 senator, a protiv su bila dvojica.

Sjeverna Makedonija je s članicama NATO-a u februaru potpisala Protokol o pristupanju, na osnovu Prespanskog sporazuma Makedonije i Grčke, kojim je riješen dugogodišnji spor dvije susjedne zemlje oko imena Sjeverne Makedonije.

Očekuje se da će Sjeverna Makedonija postati 30. članica NATO u decembru, na sastanku lidera Alijanse u Londonu.

Izvor: Agencije