Pompeo predviđa treći samit Trumpa i Kima

Kim Jong-un, Donald Trump
Na posljednjem samitu Kim Jong-un i Donald Trump se nisu složili u vezi denuklearizacije i ukidanja sankcija Sjevernoj Koreji (Reuters)

Američki državni tajnik Mike Pompeo smatra kako će se čelnici Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje sastati i treći puta te je ujedno u petak upozorio da sankcije Pjongjangu neće biti ukinute dok ne odustane od svog nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Donald Trump je otišao sa zadnjeg summita u Hanoiju s sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u veljači, kada se sugovornici nisu složili u vezi denuklearizacije i ukidanja sankcija Sjevernoj Koreji.

Na pitanje o trećem summitu, Pompeo je odgovorio kako vjeruje da će se održati.

“Nakon Hanoija, postoji više međusobnog razumijevanja”, dodao je i objasnio da su uvijek znali da će taj proces potrajati, prenosi Hina.

Diplomatski kanali ostaju otvoreni

Pompeo je rekao da se ne zna kada će se susret održati, ali je naglasio da diplomatski kanali sa Sjevernom Korejom ostaju otvoreni, bez obzira na neprijateljsku retoriku Pjongjanga.

Zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui sredinom prošlog mjeseca je izjavila da Sjeverna Koreja razmatra prekidanje pregovora u vezi svog nuklearnog programa sa Sjedinjenim Američkim Državama te će možda razmotriti odustajanje od moratorija na razvoja projektila i nuklearna testiranja ukoliko Washington ne napravi ustupke.

Ona je optužila američke dužnosnike za prekid pregovora prošlog mjeseca u Vijetnamu između Trumpa i Kima, objavile su agencije.

“Nemamo namjeru pokloniti se američkim zahtjevima u bilo kojem obliku, niti ćemo sudjelovati u takvim pregovorima te vrste”, rekla je Choe.

Izvor: Agencije