Oglasi

Pompeo pozvao UN da produži Iranu embargo na oružje

SAD je objavio nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za produženje embarga na oružje na neodređeno vrijeme.
SAD će se, ukoliko rezolucija ne bude odobrena, pozvati na odredbu o nuklearnom sporazumuEPA

Nazivajući Iran "najsurovijim terorističkim režimom na svijetu", američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da produži embargo UN-a na oružje Teherana, koji ističe u oktobru i odbaci, kako je rekao, iznuđivačku diplomatiju.

SAD je objavio nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a za produženje embarga na oružje na neodređeno vrijeme.

Pompeo je rekao da je cilj SAD saradnja svih 15 članica Vijeća sigurnosti na njegovom usvajanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nalog za hapšenje Trumpa

Naznačio je da će se, ukoliko rezolucija ne bude odobrena, što je vjerovatno, zbog protivljenja Rusije, SAD pozvati na odredbu o nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine o ponovnom nametanju svih američkih sankcija Iranu.

Pompeo je napomenuo da je iranski predsjednik Hassan Rouhani nedavno izjavio da će Iran odlučno odgovoriti ako se Teheranu produži embargo na oružje.

Iran je u ponedjeljak izdao nalog za hapšenjem američkog predsjednika Donalda Trumpa i još 35 zvaničnika zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.