Pompeo pozvao talibane na pregovore

Pakistan može odigrati važnu ulogu u postizanju dogovorenog rješenja u Afganistanu (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je afganistanske talibane da iskoriste priliku za dijalog s Vladom u Kabulu, objavio je u srijedu State Department.

Tokom susreta s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Mehmoodom Qureshijem u utorak u Washingtonu, Pompeo je izjavio kako “postoji dinamika napredovanja afganistanskog mirovnog procesa”, navodi se u saopćenju.

Prema State Departmentu, Pompeo je s pakistanskim kolegom naglasio važnost “uloge koju Pakistan može odigrati u postizanju dogovorenog rješenja u Afganistanu”.

Zvanični Washington redovno optužuje pakistanske zvaničnike da ignoriraju pozive na borbu, ili čak da sarađuju s oružanim grupama koje pokreću napade u Afganistanu iz njihovih baza duž granice između dviju azijskih država.

‘Najduži američki rat ikada’

Agencije navode kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump udvostručio svoje napore u ratu u Afganistanu, uprkos njegovim ranijim pozivima da se okonča najduži američki rat ikada.

Intenzivirali su se i diplomatski napori za postizanje rješenja u Afganistanu.

Američki zvaničnici su se ovog jula u Kataru susreli s talibanskim predstavnicima, čiji je tvrdolinijaški režim svrgnut operacijom koje su predvodile američke snage nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Izvor: Agencije