Pompeo pozvao Kosovo da ukine takse BiH i Srbiji

SAD podržava Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopćio je State Department.

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem u ponedjeljak pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne “historijski dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije”, prenijela je Beta.

“Pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da sarađuju sa Srbijom da se izbjegnu provokacije i smanje tenzije”, navodi se u saopćenju.

Američki državni sekretar rekao je da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije jedini put za “daljnje integracije obje zemlje u zapadnu zajednicu država“ i dodao da je SAD spreman pomoći i podržati obje stane da postignu trajno rješenje.

Potvrdio je američku podršku “suverenom, nezavisnom Kosovu, potpuno integriranom u međunarodnu zajednicu”, navodi se u saopćenju.

Thaci je nakon sastanka rekao da je s Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima i da je dobio podršku od državnog sekretara SAD-a za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, saopćio je kabinet kosovskog predsjednika.

“SAD podržava Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji otvara put međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN”, rekao je Thaci.

Također je rekao da je podrška SAD-a ključna za postizanje sporazuma i stvaranje većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

Postizanje sporazuma sa Srbijom

“Zajednički je zaključak da, ako ne iskoristimo ovaj historijski trenutak, rizikujemo da uđemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regiji. Zato je jedini način da jednom zauvijek zatvorimo pitanja Balkana postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije”, rekao je kosovski predsjednik.

Zahvalio se američkom državnom sekretaru za podršku administracije predsjednika Donalda Trumpa i historijsku podršku koju je narod Kosova dobio od američkog naroda.

Rekao je da je razgovarano i o novom mandatu kosovskih sigurnosnih, kao i multietničkih snaga, te o regionalnoj saradnji i euroatlantskoj perspektivi Kosova.

Tokom posjete SAD-u Thaci će se susresti sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom i bivšim američkim predsjednikom Georgeom Bushom mlađim, te utjecajnim kongresmenima i senatorima.

Izvor: Agencije