Pompeo poziva na jedinstvo Zaljeva

Pompeo će tokom boravka u Kuvajtu pokušati ojačati saradnju na pitanjima odbrane, kibernetičke sigurnosti i trgovine (Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je na jedinstvo regije Zaljeva, na početku njegove bliskoistočne turneje u Kuwait Cityju, gdje će biti održana treća sesija strateškog dijaloga Sjedinjenih Američkih Država i Kuvajta.

Pompeo će tokom boravka u Kuvajtu pokušati ojačati saradnju na pitanjima odbrane, kibernetičke sigurnosti i trgovine, rekao je njegov glasnogovornik Robert Palladino.

Al Jazeerin novinar Jamal Elshayyal javlja da će se vodeći američki diplomat fokusirati na stvaranju “napretka u pronalasku rješenja za krizu u Vijeću zaljevske saradnje (GCC)”, te opisuje Pompeovu posjetu Kuvajtu kao “najizazovniji dio njegovog putovanja”.

U junu 2017. Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat nametnuli su aktuelnu kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu Kataru, optuživši Dohu da podržava teroriste. Katar kategorično negira sve optužbe te četvorke.

Dugoočekivani prijedlog

“Činjenica da ove države nemaju iste poglede i stavove blokira bilo koje planove ili politike koje SAD želi provesti u regiji”, dodaje Elshayyal.

Američki predsjednik Donald Trump u početku je podržavao blokadu Katara, ali je “otad promijenio stav rekavši da to ne određuje samo američke interese u regiji, ali tako i narodne interese u regiji, kao i stabilnost GCC-a”, navodi Elshayyal.

Kuvajt je lider u pokušajima pronalaska rješenja krize i posredovanju između preostalih zaljevskih država koje su i dalje u sporu.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova šeik Sabah Khaled al-Sabah rekao je da dugoočekivani mirovni prijedlog SAD-a treba biti odlučujući faktor u regionalnim razmatranjima svih strana.

“Nadamo se da će taj plan u obzir uzeti situaciju u regiji i sve relevantne strane”, naveo je on na zajedničkoj konferenciji za medije s Pompeom.

Izrael i Liban

Tokom leta iz SAD-a Pompeo je novinarima rekao da će tokom posjete regiji voditi “strateške dijaloge” o potrebi borbe “protiv prijetnje koju predstavlja Islamska Republika Iran”.

Također će se zalagati za veću ulogu Bliskoistočne strateške alijanse (MESA), arapsku varijantu NATO-a podržanu od SAD-a, koja za cilj ima povezivanje arapskih saveznika Washingtona protiv Teherana.

Nakon Kuvajta Pompeo će posjetiti Izrael, gdje traje predizborna kampanja, u kojoj je premijer Benjamin Netanyahu u žestokoj borbi s centrističkim rivalima.

Iako Washington tvrdi da se ne miješa u izraelsku politiku, njegova posjeta tumači se kao znak podrške Netanyahuu, koji se bori da ostane na vlasti zbog optužbi za podmićivanje, prevaru i kršenje povjerenja pred izbore 9. aprila.

Nakon Izraela Pompeo će se zaputiti ka Libanu, gdje bi se trebao fokusirati na ulogu Hezbollaha u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije