Pompeo poziva Iran da kaže istinu o korona virusu

SAD je krajnje zabrinut zbog informacije da iranski režim skriva važne podatke o epidemiji u toj zemlji, kaže Mike Pompeo (EPA)

Sjedinjene Američke Države su pozvale iranske vlasti da “kažu istinu” o novom korona virusu u Iranu, nastavljajući niz optužbi po kojima Teheran skriva razmjere epidemije u zemlji.

“SAD je krajnje zabrinut zbog informacije da iranski režim skriva važne podatke o epidemiji u toj zemlji”, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo na konferenciji za novinare u Washingtonu, prenosi Hina.

“Sve zemlje, pa tako i Iran, moraju reći istinu o korona virusu i sarađivati s međunarodnim humanitarnim organizacijama”, istaknuo je.

Neprovjereni podaci o žrtvama

Više od 90 ljudi je zaraženo u Iranu, a 15 je umrlo, pokazuju novi službeni podaci, koje neki dovode u pitanje, pa tako i jedan zastupnik, koji govori o puno većem broju umrlih.

Misija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) treba posjetiti Iran, ali je njen dolazak, planiran u utorak, odgođen.

Pompeo je ponovo protestirao protiv izgona troje novinara Wall Street Journala iz Kine, koji se dogodio nakon objavljivanja napisa u američkom dnevniku, koji je Peking ocijenio rasističkim.

“Krajnje je važno moći dobiti tačne informacije o tome što se dolje događa”, ocijenio je.

“Kolanje informacija unutar Kine je u presudnoj fazi… podaci i informacije su važni, jer omogućavaju da se ide dalje od šale”, istaknuo je Pompeo, upozorivši na “cenzuru”.

Odgovor Kini zbog novinara

Što se tiče odgovora SAD-a na izgon troje novinara, Pompeo je rekao da će se zauzimati za “načelo uzajamnosti”, ali nije rekao ništa više.

“Imamo velik broj mogućnosti, donijet ćemo potrebne mjere”, kazao je on.

Američki predsjednik Donald Trump je nešto ranije obećao da će “razmjerno brzo” donijeti odluku.

Neki američki mediji pisali su da Washington razmišlja da uzvrati istom mjerom i protjera kineske novinare.

Izvor: Agencije