Pompeo pozdravio odluku EU-a o S. Makedoniji i Albaniji

Obje zemlje moraju ostati privržene svojim reformskim agendama, a SAD će ustrajati u podršci njihovim naporima u tom pogledu, navodi State Department (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozdravio je odluku Evropske unije (EU) da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom kao naredni korak na njihovom putu ka Zapadu.

Ta odluka dodatno učvršćuje evropsku budućnost Albanije i Sjeverne Makedonije i ističe važnost historijskog Prespanskog sporazuma koji je omogućio Sjevernoj Makedoniji da napreduje ka svojim EU i transatlantskim ciljevima, saopćio je State Department, prenosi Beta.

Sjedinjene Američke Države, kako se navodi, ostaju postojan partner obje vlade u provođenju neophodnih reformi za jačanje vladavine prava, dalje antikorupcijske napore, ekonomski rast i jačanje borbe protiv organiziranog kriminala.

Reformske agende

Obje zemlje moraju ostati privržene svojim reformskim agendama, a SAD će ustrajati u podršci njihovim naporima u tom pogledu, dodaje se u saopćenju State Departmenta.

Ministri za evropske poslove zemalja članica Evropske unije postigli su u utorak politički dogovor o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a formalna odluka bit će donesena pisanim putem.

Budući da je Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za evropske poslove zemalja članica, održalo videokonferenciju, na kojoj se ne mogu usvajati odluke, zaključci će biti usvojeni pisanom procedurom, prenijela Hina.

Dogovor o početku pregovora s te dvije zemlje postignut je na nivou ambasadora zemalja članica u ponedjeljak i sada je samo riječ o formaliziranju te odluke.

Izvor: Agencije