Pompeo povukao saopštenje SAD-a o presudama u Crnoj Gori

Kancelarija Mikea Pompea naredila je da saopštenje bude poništeno, ali je birokratska procedura već bila pokrenuta (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo naredio je da bude povučeno saopštenje State Departmenta u kojem se pozdravlja presuda u slučaju “Državni udar” u Crnoj Gori, a koje je objavljeno greškom, saznaje magazine Foreign Policy.

State Department je u saopštenju pozdravio presudu kao “jasnu pobjedu vladavine zakona nad ogoljenim pokušajem Rusije da potkopa suverenitet Crne Gore”. 

“Od osujećenog pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, koji je podržala Rusija, Crna Gora je preduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku porodicu, od kojih je najznačajniji pridruživanje NATO u junu 2017. Godine”, navedeno je u saopštenju.

‘Saopštenje objavljeno slučajno’

Međutim, kako su za Foreign Policy rekli bivši i aktuelni zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem, Pompeo se usprotivio saopštenju jer, kako su naveli, želi da ublaži ratoborne tonove s Rusijom pred posjetu Moskvi.

Magazin navodi da je saopštenje slučajno objavljeno u četvrtak popodne, Pompeova kancelarija je naredila da bude poništeno, ali je birokratska procedura već bila pokrenuta. 

Ubrzo nakon što je izdato, saopštenje je brzo povučeno i tiho skinuto sa internetske stranice State Departmenta, prenosi Foreign Policy.

Izvor: Agencije