Pompeo pokreće pitanje Huaweija i Sjevernog toka

Pompeo je kazao da će Huawei, koji Washington smatra prijetnjom sigurnosti NATO-a biti tema svake stanice njegova puta u Evropi (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo u petak je započeo petodnevnu evropsku turneju odgođenom posjetom Berlinu gdje će, prema najavama, postaviti pitanje nedostatne njemačke vojne potrošnje, saradnje s kineskim tehnološkim divom Huaweijem i njemačkog sudjelovanja u ruskom plinovodu Sjevernom toku.

Pompeo će se susresti s ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom poludnevnog boravka u Njemačkoj.

On je u Berlin trebao doći početkom mjeseca no u posljednji je trenutak otkazao put zbog porasta napetosti u vezi Irana, još jednog pitanja u kojem Sjedinjene Američke Države i Njemačka ne dijele isto stajalište.

Pompeo će posjetiti Švicarsku, Holandiju i Britaniju, prenosi Hina.

Prije odlaska u Njemačku Pompeo je novinarima kazao kako ta zemlja mora učiniti više kako bi dosegnula vojnu potrošnju od dva posto BDP-a usuglašenu u okviru NATO-a.

“Predsjednik nije zadovoljan”, rekao je Pompeo za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji stalno prigovara da Njemačka i druge članice NATO-a ne troše dovoljno novaca na vojnu potrošnju.

Jačanje napora

“Moraju izraditi plan kako to ostvariti. Moraju pojačati napore”, rekao je Pompeo. “Oni su značajna, velika ekonomija unutar Evropske unije i moraju se u cijelosti aktivirati i odvojiti primjerena sredstva za zaštitu Evrope”.

Pompeo je kazao da će Huawei, koji Washington smatra prijetnjom sigurnosti NATO-a biti tema svake stanice njegova puta u Evropi.

Washington od saveznika traži da ne koriste Huaweijevu 5G tehnologiju s tezom da će ona omogućiti Kini špijuniranje.

Pompeo će ukazati i na američke rezerve prema Sjevernom toku koji će omogućiti Rusiji da zaobiđe Ukrajinu u prijenosu plina do Evrope.

Trump je upozorio zapadne kompanije da ulaganjem u taj projekt riskiraju sankcije. Njemačka je objavila da ostaje predana tom projektu.

Izvor: Agencije