Pompeo pohvalio Google, Facebook i Twitter zbog Hong Konga

Mike Pompeo je ohrabrio druge tehnološke kompanije da postupe kao Facebook, Google i Twitter (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo pohvalio je Google, Facebook i Twitter jer su odbili predati podatke o korisnicima Vladi Hong Konga i ohrabrio druge kompanije da urade isto.

“Peking je rekao da će za 50 godina narodu Hong Konga dati veću autonomiju. A vidite šta se dogodilo nakon samo 23 [godine] – prazna obećanja”, kazao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanije Google, Facebook i Twitter obustavile su prethodno obradu državnih zahtjeva za korisničke podatke u Hong Kongu, nakon što je Kina uspostavila novi Zakon o nacionalnoj sigurnost.

Lokalizirana ograničenja na objave

Facebook, koji posjeduje WhatsApp i Instagram, “pauzira” preglede za sve svoje usluge, “u očekivanju dalje procjene Zakona o nacionalnoj sigurnosti”, navodi se u izjavi.

Twitter je saopćio da je suspendirao sve zahtjeve vlasti Hong Konga odmah nakon što je zakon stupio na snagu prošle sedmice, pozivajući se na “ozbiljnu zabrinutost” zbog njegovih implikacija.

Kompanije nisu precizirale da li će se obustave primjeniti i na Vladine zahtjeve za uklanjanje sadržaja koji je stvorio korisnik njihovih usluga iz Hong Konga.

Društvene mreže često primjenjuju lokalizirana ograničenja na objave koje krše lokalne zakone, ali ne i njihova pravila za prihvatljiv govor.

Facebook je ograničio 394 takva sadržaja u Hong Kongu u drugoj polovini 2019. godine, u odnosu na osam ograničenja u prvoj polovini ove godine.

Tehnološke kompanije već dugo slobodno posluju u Hong Kongu, regionalnom finansijskom čvorištu, gdje pristup internetu nije pod utjecajem ograničenja koja su uvedena u kontinentalnoj Kini, a koja blokira Google, Twitter i Facebook.

Kontroverzni kineski zakon

Kina je krajem juna usvojila kontroverzni Zakon o nacionalnoj sogurnosti Hong Konga, za koji SAD i prodemokratski aktivisti veruju da će dodatno ugroziti slobode na toj poluautonomnoj teritoriji.

Novim zakonom, koji je usvojio Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine, od centralne Vlade u Pekingu se traži da uspostavi ured za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu, čiji cilj je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih i terorističkih aktivnosti, kao i strane intervencije u unutrašnja pitanja grada.

Izvor: Agencije