Oglasi

Pompeo osudio etničko čišćenje Rohinja

Američki državni sekretar kaže da će SAD i dalje pozivati odgovorne za etničko čišćenje počinjeno u Mijanmaru.
U Bangladešu su se na godišnjicu egzodusa hiljade izbjeglica s crnim vrpcama okupile u zajedničkoj molitviAP

Sjedinjene Američke Države će i dalje pozivati na red odgovorne za etničko čišćenje Rohinja muslimana u Mijanmaru, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo, čije riječi u nedjelju prenosi agencija Reuters.

Pompeo se o sudbini tog naroda oglasio na godišnjicu sukoba u zapadnoj mijanmarskoj državi Rakhine, iz koje je u susjedni Bangladeš izbjeglo više od 700.000 Rohinja muslimana.

"Prije godinu dana, nakon krvavih napada militanata, snage sigurnosti su odgovorile pokretanjem groznog etničkog čišćenja Rohinja u Burmi", napisao je Pompeo na Twitteru, koristeći drugi naziv za Mijanmar.

Zajednička molitva izbjeglica

"Sjedinjene Američke Države će odgovorne za to i dalje pozivati na red. Vojska mora poštivati ljudska prava kako bi demokratija u Burmi uspjela", poručio je on.

Vlada predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung Suu Kyi odbacuje optužbe za zvjerstva, tvrdeći kako su snage sigurnosti "zakonito ugušile djelovanje muslimanskih ekstremista" u Rakhineu, prenosi Reuters.

U Bangladešu su se na godišnjicu egzodusa hiljade izbjeglica s crnim vrpcama okupile u zajedničkoj molitvi, obilježavajući, "genocid nad Rohinjama", dodaje ova agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.