Pompeo odbio odgovoriti da li SAD podržava dvodržavno rješenje

Radimo s puno strana kako bi podijelili viziju o tome kako riješiti problem, rekao je Pompeo na saslušanju pred Senatom (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo odbio je javno reći da Trumpova administracija još uvijek podupire dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, javlja Reuters.

“Radimo s puno strana kako bi podijelili što je naša vizija o tome kako riješiti problem”, rekao je Pompeo na saslušanju pred Senatom.

Dodao je da administracija “radi na skupu ideja” za mir na Bliskom istoku te se nada kako će to ubrzo biti predstavljeno.

Po njegovim rijeima, to će pružiti temelj za razgovore o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Jesu li dvije države ‘zastarjela ideja’?

Demokratski senator Tim Kain je upitao Pompea, bivšeg republikanskog zastupnika u Zastupničkom domu, misli li da je mirovni sporazum koji uključuje jednu državu za Izrael i jednu za Palestince, zastarjela ideja.

“To je zasigurno ideja koja postoji već dugo vremena. Naposljetku, pojedinci u regiji će ovo riješiti”, odgovorio je Pompeo.

Stranka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua dobila je najviše mandata na parlamentarnim izborima u Izraleu.

Netanyahu je osigurao put prema rekordnom, petom mandatu kao premijer u koaliciji s religijsko-desnim strankama, iako je glavni centristički izazivač bio blizu.

Trump najavljuje mirovni plan

Netanyahu je rijetko govorio o izraelsko-palestinskom sukobu u kampanji, ali je alarmirao Palestince kada je rekao da će anektirati židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, ako bude ponovno izabran.

Palestinci traže državu, koja bi obuhvaćala Zapadnu obalu i Pojas Gaze, s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Prije toga je Trump priznao, tijekom Netanyahuova posjeta Washintonu 25. ožujka, Golansku visoravan kao izraelski teritorij, što je otklon od tradicionalne američke vanjske politike.

Izrael je osvojio Golansku visoravan 1967. godine, u Šestodnevnom ratu, a anektirao ju je 14 godina kasnije, no to nije međunarodno priznato.

Trumpova administracija mjesecima obećava da će iznijeti mirovni plan za Bliski istok nakon izraelskih izbora.

Izvor: Agencije