Trump i Pompeo tvrde da hapšenja špijuna nije bilo

CIA
Jerry Chuan Shing Lee je priznao krivicu za sudjelovanje u zavjeri (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump kategorički je negirao da je Iran uhapsio 17 ljudi koje Teheran optužuje da su špijuni Američke obavještajne agencije (CIA) i neke osudio na smrtnu kaznu, prenosi Reuters.

“Izvještaj o iranskom zarobljavanju špijuna CIA-e Irana je potpuno lažan”, napisao je Trump na svom Twitter nalogu.

“Nula istine. Samo još laži i propagande (kao da su oborili dron), koji je izdao jedan vjerski režim koji je loš i nema pojma što da radi”, istaknuo je Trump na Tviteru.

Pompeo: Duga historija laganja

Prethodno je i američki državni tajnik Mike Pompeo odbacio tvrdnje Irana o hapšenju 17 špijuna.

“Iranski režim ima dugu povijest laganja”, rekao je Pompeo.

Iransko ministarstvo za obavještajni rad je, kako je ranije prenijela državna televizija, razbilo špijunsku mrežu CIA-e i uhitilo 17 osoba, nakon čega su iranski mediji objavili fotografije “časnika CIA-e” koji su bili u kontaktu s uhićenima.

Prema navodima ministarstva, “identificirani špijuni su radili u vrlo osjetljivim i ključnim sektorima gospodarstva, nuklearne energije, infrastrukture, vojske i kibernetičke sigurnosti (…) gdje su prikupljali povjerljive informacije”.

Akcija suzbijanja špijunske mreže izvedena u ožujku 2019. godine, navelo je ministarstvo u priopćenju.

Zaplijenili britanski tanker

Vijest da je Iran razbio američku špijunsku mrežu stiže nakon tri mjeseca rastućih napetosti sa Zapadom koje su počele nakon novih i postroženih američkih sankcija Teheranu, a koje su stupile na snagu početkom svibnja.

Stanje se zakuhalo i u Hormuškom tjesnacu kojim prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem.

Prošli tjedan je Iran, navodeći kao razlog “nepoštivanja međunarodnog pomorskog prava”, u Hormuškom tjesnacu zaplijenio britanski tanker “Stena Impero”, nakon što su britanski marinci 4. srpnja kod Gibraltara zaplijenili iranski tanker koji je navodno prevozio sirovu naftu u Siriju, kršeći pritom sankcije EU-a.

Na upit o zaplijenjenom tankeru i mogućoj ulozi SAD-a, Pompeo je kazao da je “odgovornost na Ujedinjenoj Kraljevini da vodi brigu o svojim brodovima”.

Pompeo je, bez navođenja detalja, kazao i da, što se odnosa s Iranom tiče, “postoji duga lista Amerikanaca koje želimo dovesti kući iz Islamske Republike Iran”.

Izvor: Agencije