Pompeo odbacio optužbe za ‘gangstersko ponašanje’

Japanski premijer Shinzo Abe odao je priznanje Mikeu Pompeu na snažnom vodstvu na pregovorima u Pjongjangu (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo odbacio je sjevernokorejske optužbe za “gangstersko” ponašanje tijekom pregovora u Pjongjangu, kazavši u nedjelju, nakon susreta s japanskim i južnokorejskim partnerima u Tokiju, da će ustrajati na razgovorima o denuklearizaciji.

Pompeo je kazao kako još ostaje mnogo posla, no da je uvjeren da će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ispuniti svoje obećanje o uklanjanju nuklearnog oružja koje je dao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Singapuru prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Pompeov susret s japanskim i južnokorejskim ministrima vanjskih poslova, Tarom Konom i Kang Kyung-wha, uslijedio je nakon dva dana pregovora u Pjongjangu, koji su završili u subotu.

“Kad smo s njima razgovarali o denuklearizaciji, nisu od toga odustali. Put pred nama bit će težak i izazovan i znamo da će kritičari nastojati umanjiti ono što smo postigli”, kazao je Pompeo na konferenciji za novinare.

Stvorena ‘opasna situacija’

Sjeverna Koreja je nakon razgovora s Pompeom objavila da su dvonevni razgovori “stvorili opasnu situaciju”.

“U toj situaciji možemo biti pokolebani u našoj nepokolebljivoj volji za uklanjanje nuklearnog oružja, umjesto da učvrstimo povjerenje između Sjeverne Koreje i SAD-a”, naveli su u priopćenju koje je objavljeno u Pjongjangu nakon što je Pompeo napustio zemlju.

Kim se u Singapuru obvezao općenito na to da će “raditi na denuklearizaciji”, no nije pružio detalje o tome kako će i kada ukloniti sjevernokorejski nuklearni program.

Trump je zauzvrat ponudio sigurnosna jamstva i obustavio vojne vježbe s Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja ne odustaje

Nedavno objavljene američke obavještajne procjene pokazuju da Sjeverna Koreja nema namjeru potpuno odustati od svoga nukelarnoga programa.

Japanski ministar vanjskih poslova potvrdio je da su tri saveznice na sastanku potvrdile da će sankcije protiv Sjeverne Koreje ostati na snazi sve dok ta zemlja ne odustane od nuklearnog naoružanja.

Japanski premijer Shinzo Abe, koji se sastao s Pompeom, odao je priznanje američkom državnom tajniku na “snažnom vodstvu” na pregovorima u Pjongjangu.

Na pregovorima Pompea u Pjongjangu dogovoreno je da će se nastaviti raditi na razini radne skupine, koja će se sastati sljedećega tjedna u Panmunjomu, na granici dvije Koreje, kako bi se razgovaralo o povratu posmrtnih ostataka najmanje 7.000 američkih vojnika nestalih tijekom Korejskog rata.

Izvor: Agencije