Pompeo obećao američku pomoć u sporu Grčke i Turske

Mike Pompeo je u Solunu počeo petodnevni obilazak regije (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u ponedjeljak kako će SAD koristiti diplomatski i vojni utjecaj u regiji da pokuša ublažiti spor između NATO saveznika Grčke i Turske oko prava za istraživanje nalazišta energenata u istočnom Sredozemlju.

U Solunu je počeo petodnevni obilazak regije, nekoliko dana pošto su se Grčka i Turska obavezale da će ponovo pokrenuti diplomatski dijalog oko spora koji je ljetos izazvao gomilanje vojske i strahovanja za izbijanje vojnog sukoba u spornoj pomorskoj oblasti.

“SAD i Grčka dijele poglede oko istočnog Sredozemlja i ponovo su potvrdile vjerovanje da se njihovi sporovi oko pomorske granice trebaju riješiti mirnim putem”, navodi se u zajedničkom američko-grčkom saopćenju nakon Pompeovog susreta s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom, prenosi Beta.

Odnosi između Grčke i Turske jako su se pogoršali ove godne u sporu oko granice za prava istraživanja u istočnom Sredozemlju.

Posjeta Italiji, Vatikanu i Hrvatskoj

Turska je poslala brod za istraživanje, praćen ratnim brodovima, da traga za energetskim resursima u oblasti koju Grčka smatra njenom i gdje polaže prava na ekskluzivna ekonomska prava.

I Atina je poslala ratne brodove u tu oblast.

Evropska unija će kasnije ove sedmice raspravljati o mogućim sankcijama Turskoj zbog njenog djelovanja.

Pompeo će, u okviru regionalne turneje, kasnije posjetiti Italiju, Vatikan i Hrvatsku.

Kasnije u ponedjeljak će otići na Krit, gdje treba razgovarati s grčkim premijerom Kyriakos Mitsotakisom i posjetiti američku vojnu bazu u zaljivu Suda.

Izvor: Agencije