Pompeo: Ništa se nije promijenilo u odnosu na Sjevernu Koreju

Državni mediji su objavili da Sjeverna Koreja želi nekoga ko je 'pažljiviji i zreliji u komunikaciji' od Mikea Pompea (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u petak kako će američka diplomatija nastaviti djelovati u cilju denuklearizacije Sjeverne Koreje, dan nakon što je sjevernokorejski dužnosnik rekao da njegova zemlja više ne želi da u pregovorima sudjeluje Pompeo.

“Ništa se nije promijenilo. Nastavit ćemo s pregovorima, još sam na čelu tima. Predsjednik [SAD-a Donald] Trump je, naravno, na čelu cjelokupne diplomatije, no tim će biti moj”, rekao je on novinarima u Washingtonu, prenosi Hina.

Poručio je kako će američki diplomati nastaviti djelovati u cilju postizanja denuklearizacije Sjeverne Koreje, na koju se, kako kaže, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obvezao prošlog juna.

Traže ‘zrela komunikaciju’

Državni mediji u četvrtak su objavili kako Sjeverna Koreja ne želi više da Pompeo sudjeluje u nuklearnim pregovorima te želi nekoga ko je “pažljiviji i zreliji u komunikaciji”.

“Bojim se da će atmosfera biti loša i da će razgovori ponovo zaglibiti ako Pompeo nastavi sudjelovati u raspravama”, rekao je Kwon Jong-gun, viši dužnosnik u sjevernokorejskom Ministarstvu vanjskih poslova, a prenijela zvanična agencija KCNA.

“Posljedično, u slučaju mogućeg nastavka dijaloga sa SAD-om, nadam se da naš kolega neće biti Pompeo… već osoba koja će biti pažljivija i zrelija u komunikaciji s nama”, dodao je Kwon.

Izvor: Agencije