Pompeo: Neprihvatljivo novo iransko odustajanje od obaveza

Pompeo je kazao da je uvjeren da će moći da se nađe diplomatsko rješenje (EPA)

Američki šef diplomatije Mike Pompeo ocijenio je “neprihvatljivim” novo odustajanje Irana od obaveza iz međunarodnog sporazuma o ograničavanju nuklearnog programa Teherana.

“Oni su upravo objavili da će nastaviti da šire istraživanja i razvoj svog sistema nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo”, rekao je Pompeo u izjavi za lokalni radio tokom posjete američkoj državi Kansas.

Iran je u maju počeo postepeno da odustaje od obaveza preuzetih po nuklearnom sporazumu postignutom sa međunarodnim silama 2015. godine, kao odgovor na prošlogodišnje povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz tog sporazuma, prenosi Beta.

Cilj sporazuma je da se spriječi Iran da razvije atomsku bombu, a zauzvrat što se pridržava propisanih mjera da mu se povuče jedan broj međunarodnih sankcija. 

Teheran je u četvrtak objavio da kreće u novu fazu smanjenja svojih obaveza, tako što skida svako ograničenja za istraživanja i razvoja u nuklearnoj oblasti.

Iranske vlasti u subotu će predstaviti detalje tih novih mjera.

Diplomatsko rješenje

Pompeo je međutim dodao da je uvjeren da će moći da se nađe diplomatsko rješenje.

“Već mjesecima predsjednik Donald Trump govori da je spreman da se sastane sa iranskim vođama bez preduvjeta”, podsjetio je on.

Pompeo je doda da su Sjedinjene Američke Države vrlo jasne o tome kakav rezultat očekuju u slučaju da bude pregovora. On je ponovo osudio, kako je rekao, kampanje terora koje po njemu vodi Iran širom sveta, kao i iranski balistički program koji je također ocijenio kao neprihvatljiv.

Francuska je posredovala nastojeći da dogovori mogući susret između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog iranskog kolege Hassana Rouhanija krajem septembra na margini generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije