Pompeo: Neka Sjeverna Koreja ispuni obećanje

Kim Jong-un, Donald Trump
Mike Pompeo ističe da se Kim Jong-un obavezao na denuklearizaciju na prvom samitu s Donaldom Trumpom (Reuters)

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je Sjevernu Koreju da ispuni obećanje i prekine program razvoja nuklearnog naoružanja.

Agencija Yonhap prenosi kako je on to kazao u intervjuu jednoj američkoj TV postaji u Teksasu, u kojem sudjeluje na konferenciji o energetici.

Pompeo je rekao da mu je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u najmanje šest navrata rekao u razgovoru licem u lice da pristaje na denuklearizaciju, prenosi Tanjug.

 Kim se obavezao na prvom samitu

“Sada trebamo shvatiti kako da to izvedemo, kako da to postignemo. Naš cilj je da Amerika bude sigurna, da štitimo Južnu Koreju i Japan od te prijetnje. A pritom se nadamo da možemo stvoriti svjetliju budućnost i sjevernokorejskom narodu”, naveo je Pompeo.

On je podsjetio da se Kim obvezao na denuklearizaciju na prvom summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je zauzvrat obećao da će raditi na “svjetlijoj budućnosti” i “stabilnosti i sigurnosnim aranžmanima” na Korejskom poluotoku.

Američki izaslanik Stephen Biegun izjavio je nedavno kako SAD ne želi postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, dodajući da Washington želi potpunu denuklearizaciju u zamjenu za ukidanje sankcija.

Biegun je potvrdio da Trumpova administracija želi postići definitivnu denuklearizaciju, koju se može u potpunosti provjeriti, do kraja prvog predsjednikova mandata, u siječnju 2021. godine.

SAD: Potpuna denuklearizacija

Prema tom planu, denuklearizacija bi uključivala programe kemijskog i biološkog oružja.

Trumpov savjetnik na nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je prije nekoliko dana kako je američki predsjednik otvoren za treći summit s liderom Sjeverne Koreje, ali će se možda morati pričekati neko vrijeme da se to dogodi.

On je rekao da SAD nema iluzije o tome za što je Sjeverna Koreja sposobna, ali Trump ostaje siguran u svoj osobni odnos sa sjevernokorejskim vođom, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije