Pompeo: Ne može se postići mir bez suprotstavljanja Iranu

Mike Pompeo se uzdržao od direktnog kritiziranja Irana, ali je tu zemlju svrstao na listu regionalnih izazova (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo označio je na konferenciji u Varšavi Iran kao glavnu prijetnju za Bliski istok, poručivši da je suprotstavljanje toj zemlji ključ za postizanje mira u cijeloj regiji.

“Ne možete postići mir i stabilnost na Bliskom istoku bez suprotstavljanja Iranu. To jednostavno nije moguće”, naveo je on, prenosi Tanjug.

Iran je, kako prenosi AP, osudio održavanje tog skupa, nazivajući ga “američkim antiiranskim cirkusom”.

‘Nova era saradnje’

Rusija je poručila da neće prisustvovati konferenciji, koju je, kako navodi američka agencija, “preskočila” i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Reuters navodi da je Pompeo na skupu pozvao na “novu eru saradnje” u rješavanju bliskoistočnih izazova, ističući da nijedna zemlja ne može stajati po strani.

“Sjedinjene Američke Države se zalažu za novu eru saradnje naših zemalja o tome kako se suočiti s tim pitanjima”, rekao je Pompeo obraćajući se ministrima vanjskih poslova i drugim zvaničnicima iz više od 60 zemalja u Varšavi.

Britanska agencija navodi da se Pompeo uzdržao od direktnog kritiziranja Irana, ali da je tu zemlju svrstao na listu regionalnih izazova – od Sirije i Jemena do palestinsko-izraelskog mira.

“Nijedan od regionalnih izazova se neće riješiti sam od sebe. Zajedno moramo raditi na uspostavljanju sigurnosti. Nijedna zemlja ne može ostati po strani”, kazao je Pompeo.

Konferencija u Varšavi se održava pod pokroviteljstvom Poljske i SAD-a.

Na konferenciji, zvanično nazvanoj Ministarski program za promociju budućnosti mira i sigurnosti na Bliskom istoku, prisustvuju i predstavnici desetak arapskih država.

Zvaničnici arapskih zemalja

Pompeo se uoči otvaranja konferencije sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Netanyahu je pozdravio učešće zvaničnika arapskih zemalja na konferenciji, navodeći da to predstavlja znak promjene u pogledu prioriteta regije.

Izraelski premijer je jedini šef vlade koji prisustvuje konferenciji.

Izvor: Agencije