Pompeo nastoji uvjeriti Izrael da je američki fokus na Iranu

'Podijelili smo stavove prema tome kako zajedno možemo osigurati stabilnost na Bliskom istoku', rekao je Pompeo (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo naglasio je američko-izraelske napore u borbi protiv Irana u pregovorima s premijerom Benjaminom Netanyahuom u petak, u očitom pokušaju da se ublaži zabrinutost Izraela da bi Teheran mogao iskoristiti američko vojno povlačenje iz Sirije, prenosi Hina.

Pompeo i Netanyahu sastali su se u Jerusalemu nekoliko sati nakon što se Turska dogovorila sa SAD-om da prekine ofanzivu na kurdske snage u Siriji.

Turska je počela napad na kurdsku miliciju YPG u Siriji prošle sedmice nakon što je predsjednik Donald Trump povukao američki kontingent, stvorivši novu frontu u sirijskom osmogodišnjem ratu.

Sirijske Kurde, nekad američke saveznike, Izrael vidi kao protivtežu pobuni u sjevernoj Siriji. 

Stabilnost na Bliskom istoku

Također postoji zabrinutost da bi dugogodišnji neprijatelj Iran ili lokalni saveznici mogli ispuniti vakuum nastao nakon povlačenja SAD-a.

Kurdi su odgovorili na američko povlačenje pozivom snagama sirijske vlade, uz podršku Moskve i Teherana, u gradove u pograničnom području.

Pompeo je rekao da je s Netanyahuom razgovarao o “svim naporima koje smo preduzeli da potisnemo prijetnju Islamske Republike Irana, ne samo za Izrael nego i za cijelu regiju i svijet”.

“Podijelili smo stavove prema tome kako zajedno možemo osigurati stabilnost na Bliskom istoku i kako ćemo nastaviti zajedničku borbu protiv svih izazova s kojima se svijet suočava ovdje na Bliskom istoku”, rekao je Pompeo novinarima s Netanyahuom na svojoj strani.

Izvor: Agencije