Pompeo: Naši posebni odnosi s Britanijom će napredovati

Američki državni sekretar je došao u London mjesec prije zvanične posjete Donalda Trumpa Velikoj Britaniji (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će „poseban odnos“ koji SAD ima s Velikom Britanijom napredovati bez obzira šta se bude dešavalo s Brexitom i uprkos razlikama koje dvije države imaju oko Irana i učešća kineske kompanije Huawei u razvoju britanske komunikacijske 5G mreže.

„Kroz sve moje razgovore i sa Jeremyjem (britanski ministar vanjskih poslova Heremy Hunt) i sa premijerkom May (Theresa) bilo je očigledno da posebni odnosi koje imamo nisu samo trajni, već da oni napreduju“, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Huntom, prenosi Reuters.

Međutim, kako navodi Reuters, njegove izjave nisu prikrile nesuglasice između dva saveznika oko Irana i posebno kineske kompanije Huawei, za koju je Velika Britanija najavila da će joj dozvoliti ograničenu ulogu u izgradnji dijelova komunikacione mreže sljedeće generacije uz korištenje 5G tehnologije.

SAD je Britaniji poručio da ne koristi opremu Huaweija zbog bojazni da bi ona mogla biti sredstvo za kinesko špijuniranje, što su optužbe koje je ta kompanija kategorički odbila.

„SAD ima obavezu da osigura da mjesta na kojima želimo da radimo, mjesta na kojima se nalaze američke informacije, mjesta važna za nacionalnu sigurnost funkcionišu u okviru pouzdanih mreža“, rekao je Pompeo.

Trump spreman na sporazum o slobodnoj tgovini

„Što se tiče 5G, mi nastavljamo sa tehničkim diskusijama, a naši stavovi su dobro poznati. Iz perspektive SAD-a, svaka zemlja ima suvereno pravo da donese svoju odluku o tome kako da se nosi sa tim izazovom.“

Dvije zemlje se, također, nisu složile oko pristupa koji imaju u vezi Irana.

Pompeo je u utorak nenajavljeno posjetio Irak gdje je izrazio zabrinutost za sigurnost SAD-a zbog rastućih tenzija s Iranom.

Ranije, Pompeo se sastao sa premijerkom May koja se tri godine bori s političkom krizom zbog planiranog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Brexit, ali i ponekad nepredvidivi nastupi američkog predsjednika Donalda Trumpa zategnuli su odnose između SAD-a i njegovog glavnog evropskog saveznika.

Pompeo je nakon sastanaka izjavio da se Trump raduje zvaničnoj posjeti Britaniji i da je spreman da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s ovom zemljom odmah nakon Brexita.

Američki državni sekretar je došao u London na razgovore s May i Huntom mjesec prije zvanične posjete Trumpa, za koju se vjeruje da će biti praćena brojnim političkim kontroverzama i velikim uličnim protestima.

Izvor: Agencije