Pompeo: Napadi na Saudi Aramco su ratni čin

Pompeo najavljuje da će se o napadima na saudijska naftna postrojenja raspravljati i u Ujedinjenim narodima (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo još jednom je optužio Iran za napad na naftna postrojenja Saudi Aramca te je prvi put napad nazvao “ratnim činom”, javlja Anadolija.

U razgovoru s novinarima u avionu, na putu prema Rijadu, Pompeo je kazao kako je “dobro da u napadu nisu stradali Amerikanci”.

“Saudijci su napadnuti, napad se dogodio na njihovom teritoriju. To je napad kojim su direktno oni ciljani i koji predstavlja ratni čin”, kazao je američki državni tajnik.

Istaknuo je i kako će se to pitanje naći i na dnevnom redu sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja će se narednog tjedna održati u New Yorku.

Ponovio je kako je Iran odgovoran za napad te dodao da će u Rijadu razgovarati o svim detaljima tog pitanja.

Teheran odbacuje optužbe

Saudijsko ministarstvo obrane prethodno je objavilo da je napad na naftno postrojenje Aramca izveden sa sjevera, uz podršku Irana.

Turki al-Maliki, glasnogovornik Ministarstva obrane, izjavio je kako vlasti u Rijadu posjeduju dokaze o umiješanosti Irana u nedavne napade bespilotnim letjelicama na naftna postrojenja Aramca.

“Bespilotne letjelice Delta Wing, iranske proizvodnje, sudjelovale su u napadu na Aramco”, kazao je novinarima al-Maliki.

Naglasio je da je napad “izveden sa sjevera ka jugu i sigurno ga je podržao Iran”, napominjući da je napad izveden s ukupno 25 bespilotnih letjelica i krstarećom raketom.

Odgovornost za napad na dva postrojenja saudijske nacionalne kompanije Aramco preuzeli su jemenski pobunjenici Husi, no SAD tvrdi da iza njih stoji Iran. Takve optužbe odbacio je službeni Teheran.

Izvor: Agencije