Pompeo: Nadamo se susretu Trumpa i Kima brzo nakon Nove godine

Kim Jong-un, Donald Trump
Na samitu u Singapuru Kim se obavezao na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka (Reuters)

Sjedinjene Države se nadaju da će se drugi summit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una moći održati netom nakon Nove godine, izjavio je u četvrtak američki državni tajnik Mike Pompeo.

“I dalje radimo na ispunjenju obveze predsjednika Kima u vezi denuklearizacije”, dodao je u razgovoru za KNSS Radio lokalnu postaju u Kansasu, dok se čini da su zapeli razgovori o toj obvezi preuzetoj tijekom prvog summita u lipnju u Singapuru, prenosi Hina.

“Nastavit ćemo se sastajati i nadamo se da će se predsjednici Trump i Kim ponovo sastati nedugo nakon Nove godine kako bi ostvarili napredak i udaljili prijetnju Sjedinjenim Državama”, rekao je Pompeo.

Na povijesnom summitu u Singapuru, Kim se obvezao na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka, ali nije iznio pojedinosti i rokove. 

Pjongjang otkazao susret Pompea i Kim Yong-chola

Zadnji predviđeni susret Pompea i sjevernokorejskog pregovarača Kim Yong-chola početkom studenoga u New Yorku je Sjeverna Koreja u zadnjem trenutku otkazala i još nije ponovo na programu.

Američki izaslanik za pregovore s Pjongjangom Stephen Biegun, imenovan na tu dužnost u kolovozu, još nije pregovarao sa sjevernokorejskim kolegama.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je već rekao da želi ponovo sresti Kim Jong-una početkom 2019. godine, prošlog tjedna je istaknuo kako nema žurbe u pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. 

Ali Pjongjang je ocijenio da nove američke sankcije Sjevernoj Koreji zbog kršenja ljudskih prava izlažu opasnosti denuklearizaciju i upozorio da njihova obveza iz Singapura ovisi o “potpunom povlačenju američkih nuklearnih prijetnji”.

Izvor: Agencije