Pompeo na turneji Bliskim istokom, susreo se s iračkim zvaničnicima

U
Pompeo želi okupiti arapske saveznike kako bi se zajednički suprotstavili Iranu (Anadolija)

Američki državni sekretar Mike Pompeo u srijedu se susreo s američkim vojnicima i političkim čelnicima Iraka kako bi ih uvjerio da američko povlačenje iz Sirije ne znači napuštanje Bliskog istoka i upozorio da Iran ostaje velika prijetnja regionalnoj sigurnosti.

Posjeta koju State Department nije potvrdio sve dok Pompeo nije napustio Bagdad dogodila se drugog dana njegove turneje Bliskim istokom, koja uključuje i Jordan, Egipat, Bahrein, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Oman, prenosi Hina.

Pompeo je na turneji Bliskim istokom u vrijeme rasta napetosti između Washingtona i Teherana zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija Iranu.

Također želi okupiti arapske saveznike kako bi se zajednički suprotstavili toj bliskoistočnoj državi, čiji je utjecaj proteklih nekoliko godina sve veći u regiji, posebno u Iraku, Siriji i Libanu.

Sastanak ‘u pravo vrijeme’

Pompeo se u Bagdadu susreo s premijerom Iraka Adilom Abdul-Mahdijem, ministrom vanjskih poslova Mohamedom Alijem Alhakimom, predsjednikom Parlamenta Mohamedom al-Halbousijem i predsjednikom Barhamom Salihom.

Tokom susreta s Abdul-Mahdijem istakao je da je “veoma zadovoljan” što je u posjeti Iraku i dodao da se sastanak dogodio “u pravo vrijeme”.

State Department saopćio je da je Pompeo “naglasio američku predanost iračkom suverenitetu” te da su čelnici razgovarali o nedavnom porazu grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i nastavku saradnje američke vojske i iračkih snaga sigurnosti.

U saopćenju se dodaje da su Pompeo i Abdul-Mahdi razgovarali i o “američkoj podršci iračkoj energetskoj neovisnosti”.

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije se susreo s iračkim političkim vrhom tokom iznenadne posjete američkim vojnicima dan nakon katoličkog Božića u zračnoj bazi Al-Asad pored Bagdada.

Misija protiv ISIL-a nije gotova

To putovanje snažno je kritizirano u Iraku, posebno među političarima saveznicima Irana, koji su smatrali da je njime prekršen irački suverenitet, pa su pozvali na povlačenje američkih vojnika iz zemlje.

Predsjednik Salih u kontekstu ostanka američke vojske u srijedu je rekao da će Iraku “trebati podrška SAD-a”, pa je izrazio “zahvalnost za američku pomoć tokom godina”.

“Grupa ISIL vojno je poražena, no misija još nije gotova”, naglasio je irački predsjednik.

Analitičari kažu da borci te grupe i dalje izvode napade na sjeveru države i pokušavaju vratiti svoju moć, ali da se nasilje znatno umanjilo.

SAD u Iraku drži više od 5.200 vojnika, više od 15 godina nakon invazije 2003, kojom je zbačen Saddam Hussein.

Povlačenje američkih vojnika iz Sirije

SAD je vojno pomagao Iraku u pobjedi nad ISIL-om 2017. u vidu zračnih napada i posebnih snaga.

Trump nije govorio o povlačenju vojnika iz Iraka.

Tokom posjete toj državi njegov susret s Abdel-Mahdijem otkazan je zbog neslaganja o mjestu sastanka, pa je dvojac razgovarao telefonom.

Pompeo je na Bliski istok stigao nakon Trumpove najave prošlog mjeseca da će povući svih 2.000 vojnika iz Sirije, što je uznemirilo američke saveznike u regiji.

Jedan zvaničnik State Departmenta uoči Pompeovog putovanja poručio je da će se suprotstaviti “lažnim narativima u vezi s odlukom o Siriji”, poput onog da SAD napušta Bliski istok.

Abdel-Mahdi je u utorak najavio da će s Pompeom razgovarati o produbljivanju odnosa između Iraka i koalicije predvođene SAD-om koja se bori protiv ISIL-a.

Ostavke Jima Mattisa i Bretta McGurka

“On je saveznik i predstavlja prijateljsku državu”, rekao je Abdel-Mahdi o američkom državnom sekretaru.

“Dotaći ćemo se tih pitanja, kao i kako se zajedno odnositi prema regionalnim pitanjima i kako sa SAD-om produbiti ekonomske odnose i one na polju obrazovanja”, dodao je irački premijer.

Osim što je alarmirala američke saveznike u regiji, Trumpova odluka o povlačenju dovela je do ostavke ministra odbrane Jima Mattisa i Bretta McGurka, američkog izaslanika za borbu koalicije protiv ISIL-a u Siriji.

Izvor: Agencije