Pompeo minimizira neslaganja s Ankarom

Puno pojedinosti još treba riješiti, ali ja sam optimističan, poručio je Pompeo (EPA)

Washington je na najmanju mjeru sveo neslaganja s Ankarom o sudbini sirijskih Kurda i potvrdio da može jamčiti njihovu zaštitu bez obzira na američko povlačenje, koje je državni tajnik Mike Pompeo nazvao isključivo taktičkom odlukom, prenosi AFP. 

“Puno pojedinosti još treba riješiti, ali ja sam optimističan u vezi mogućnosti postizanja dobrog rezultata”, rekao je Pompeo tokom posjeta Abu Dabiju gdje je na turneji s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Turska je pozdravila najavu iz prosinca o povlačenju američkih vojnika raspoređenih u Siriji za borbu protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali je oslabila položaj kurdskih boraca koji su se uz Sjedinjene Američke Države borili protiv njih.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan prijeti pokretanjem vojne ofenzive na sjeveru Sirije kako bi potjerao aktiviste Jedinica zaštite naroda (YPG), koje Turska naziva teroristima.

Turska prijeti akcijom

Pompeo želi biti siguran da Turci ne masakriraju Kurde, a Washington je čak zaštitom Kurda uvjetovao američko povlačenje, što je razbjesnilo Ankaru.

Turska tvrdi da njezina ofenziva protiv YPG-a može biti pokrenuta i prije odlaska američkih vojnika.

“Priznajemo Turcima i predsjedniku Erdoganu pravo obrane njihove zemlje od terorista. Znamo da oni koji se bore s nama zaslužuju biti zaštićeni. Vjerujemo u mogućnost postizanja tog dvostrukog cilja, zaštite Turaka od terorističkih prijetnji i izbjegavanje opasnosti za one koji ne predstavljaju terorističku prijetnju za Tursku”, rekao je Pompeo. 

Erdogan je ranije izjavio da Turska nema nikakvih problema sa sirijskim Kurdima. Obećao je da će biti zaštićeni svih borci koji nemaju veze s terorističkim organizacijama, objavio je The New York Times

Izvor: Agencije