Pompeo kritizira Kongres SAD-a jer mu ‘zlostavlja’ osoblje

Pompeo je ranije potvrdio da je učestvovao u telefonskom razgovoru Trumpa i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog (EPA)

Šef američke diplomatije Mike Pompeo koji je u Atini, osudio je u subotu “zlostavljanje” osoblja State Departmenta parlamentarnom istragom Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koja može dovesti do smjenjivanja predsjednika Donalda Trumpa.

Američki Kongres, rekao je Pompeo novinarima, “maltretira” zaposlene u State Departmentu direktno im tražeći dokumenta ministarstva, prenosi Beta.

“To je zlostavljanje i neću to dozvoliti”, dodao je državni sekretar, kao i da će dostaviti sva dokumenta koja se traže u skladu sa zakonom.

Pompeo je u srijedu, tada u posjeti Rimu, potvrdio da je 25. jula učestvovao u telefonskom razgovoru Trumpa i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Trumpovi zahtjevi

Trump je tada od Zelenskog tražio istragu Trumpovog mogućeg glavnog rivala na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, Josepha Bidena, iz Demokratske stranke.

Demokrate u Kongresu pokušavaju da dokažu da je Trump izvršio pritisak na Kijev da bi ocrnio bivšeg potpredsjednika SAD-a Bidena koji važi za najboljeg protivnika Trumpu na predsjedničkim izborima novembra iduće, 2020. godine.

Demokrate su u okviru istrage postupanja Trumpa počele saslušanja predstavnika State Departmenta i zatražile od Pompea da dostavi ključna dokumenta o razgovoru Trumpa sa Zelenskim.

Izvor: Agencije