Oglasi

Pompeo: Ko prekrši sankcije na iransku naftu skupo će platiti

Pompeo je poručio državama i kompanijama da bi kršenje sankcija SAD-a na uvoz iranske nafte bila skupa greška.
Pompeo kaže da je SAD radio na nalaženju alternativnih dobavljača nafte kako bi se osigurala dobra snabdjevenost na globalnom tržištuEPA

Američki državni sekretar Mike Pompeo izrazio je uvjerenje da odluka Washingtona o ukidanju izuzeća za osam zemalja od primjene američkih sankcija na uvoz iranske nafte, koja stupa na snagu ove sedmice, neće osujetiti trgovinske pregovore između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Pompeo je poručio državama i kompanijama da bi kršenje sankcija SAD-a na uvoz iranske nafte nakon srijede, 1. maja, kada se ukida izuzeće za osam zemalja uvoznica, bila skupa greška, izvještava Reuters.

Kina, Indija i Turska spadaju među najveće uvoznike nafte iz Irana kojima je bilo odobreno šestomjesečno oslobađanje od primjene sankcija SAD-a kako bi im se omogućilo da nađu alternativne dobavljače.

"Imali smo mnogo razgovora sa Kinom o ovom pitanju. Uvjeren sam da će trgovinski pregovori biti nastavljeni i da će teći svojim prirodnim tokom", rekao je Pompeo na skupu izdavačke kuće Hill News.

Alternativni dobavljači

Njegovi komentari dolaze u trenutku dok je američki ministar finansija Steven Mnuchin na putu za Peking, napominje Reuters i dodaje da je Pompeo rekao da se nada da će dvije ekonomske sile finalizovati trgovinski sporazum tokom još dva kruga pregovora.

Pompeo je naveo da su Sjedinjene Američke Države radile na nalaženju alternativnih dobavljača nafte kako bi se osigurala dobra snabdjevenost na globalnom tržištu "crnog zlata" zbog obustave kupovina iz Irana.

"Uvjereni smo da možemo da osiguramo adekvatno snabdijevanje tržišta. Nastavit ćemo da radimo na tome", rekao je on.

"Kompanije koje odluče da prekrše sankcije... gonit ćemo i osigurat ćemo da odgovaraju za prekršaje koje počine", poručio je Pompeo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.