Pompeo: Kina se neće otvoriti ni 30 godina od Tiananmena

'Jednopartijska kineska država ne tolerira neslaganja i krši ljudska prava svaki put kada je to u njenom interesu', kazao je Pompeo (EPA)

Šef američke diplomatije Mike Pompeo ocijenio je da su sve manje nade za otvaranje Kine 30 godina od represije nad studentima na Trgu Tiananmen u Pekingu 1989. godine.

“U decenijama koje su uslijedile poslije represije, Sjedinjene Američke Države su se nadale da će integracija Kine u međunarodnu zajednicu dovesti do otvorenijeg i tolerantnijeg društva. Te nade su ostavljene na stranu.

Jednopartijska kineska država ne tolerira neslaganja i krši ljudska prava svaki put kada je to u njenom interesu”, naveo je Pompeo u saopćenju.

Gušenje demonstracija

U Hong Kongu će u utorak biti održan komemorativni skup povodom 30 godina od represije nad studentima na Trgu Tiananmen u Pekingu 1989. godine, prenosi Beta.

Kineske vlasti su 4. juna 1989. tenkovima ugušile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tiananmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje.

Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povrijeđeno, ali je prema izvještajima većine svjetskih medija poginulo više hiljada ljudi.

Izvor: Agencije