Pompeo: Izraelska naselja u skladu sa međunarodnim pravom

Američki plan za Bliski istok predviđa da se ilegalno izgrađena jevrejska naselja tretiraju kao teritorij Izraela (Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je da SAD ublažava poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi agencija AP.

Pompeo je odbacio pravno mišljenje State Departmenta iz 1978. godine, koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu s međunarodnim pravom, piše Tanjug.

“Nakon pažljivog proučavanja svih strana pravne debate, ova administracija se slaže da… gradnja izraelskih civilnih naselja na Zapadnoj obali nije, sama po sebi, nesaglasna sa međunarodnim pravom”, rekao je Pompeo. 

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa rekao je da je ovaj potez SAD-a “u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim pravom”. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da ova američka najava “ispravlja historijsku grešku”. 

Rezolucije UN-a

Više od 600.000 Izraelaca sada živi u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući okupirani Istočni Jerusalem. Oni žive sa približno tri miliona Palestinaca. 

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je nekoliko rezolucija o naseljima, a posljednja je iz 2016. Kako se u njima navodi, izraelska naselja su ilegalna prema međunarodnom pravu jer krše Ženevsku konvenciju koja zabranjuje okupatorskoj sili da naseljava svoje stanovništvo na okupirana područja. 

Ovaj potez američke adrministracije vjerovatno će, kako se ocjenjuje, naljutiti Palestince i dovesti SAD u sukob s drugim zemljama koje rade na okončanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Izvor: Agencije