Pompeo: Iran lansiranjem satelita razvija balističke rakete

Pompeo: 'Iran je najveći državni sponzor terorističkih aktivnosti' (EPA)

Iranski režim koristi lansiranje satelita da razvija balističke rakete, poručio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Tehnologije koje se koriste za lansiranje satelita u orbitu gotovo su identične i međusobno zamjenjive s onima koje se koriste u raketnim sistemima dugog dometa, uključujući interkontinentalne balističke rakete, navodi se u Pompeovom saopćenju, prenosi Fena.

Svako lansiranje, bilo uspješno ili ne, dodatno omogućava Iranu da stekne iskustvo u korištenju takvih tehnologija, piše u saopćenju.

‘Neuspjeh sporazuma’

“Serija lansiranja iranskih satelita odražava neuspjeh sporazuma da ograniči testiranja koja bi mogla rezultirati napredovanjem iranskog balističkog programa. Iran je ukinuo zabranu raketnog testiranja i razvoja sistema sposobnih za isporuku nuklearnog oružja i danas vidimo opasne posljedice koje to ima”, rekao je Pompeo.

Dalje kaže da je Iran najveći državni sponzor terorističkih aktivnosti i da mu ne smije biti dozvoljeno razvijati i testirati balističke rakete.

“Sjedinjene Američke Države nastavit će graditi podršku širom svijeta kako bi se suprotstavile nemarnim iranskim balističkim aktivnostima i nastavit ćemo vršiti ogroman pritisak da režim promijeni ponašanje”, navodi Pompeo u saopćenju.

Izvor: Agencije