Oglasi

Pompeo: Iran lansiranjem satelita razvija balističke rakete

SAD će nastaviti graditi podršku širom svijeta kako bi se suprotstavio nemarnim iranskim balističkim aktivnostima, kaže američki državni sekretar.
Pompeo: 'Iran je najveći državni sponzor terorističkih aktivnosti'EPA

Iranski režim koristi lansiranje satelita da razvija balističke rakete, poručio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Tehnologije koje se koriste za lansiranje satelita u orbitu gotovo su identične i međusobno zamjenjive s onima koje se koriste u raketnim sistemima dugog dometa, uključujući interkontinentalne balističke rakete, navodi se u Pompeovom saopćenju, prenosi Fena.

Svako lansiranje, bilo uspješno ili ne, dodatno omogućava Iranu da stekne iskustvo u korištenju takvih tehnologija, piše u saopćenju.

'Neuspjeh sporazuma'

"Serija lansiranja iranskih satelita odražava neuspjeh sporazuma da ograniči testiranja koja bi mogla rezultirati napredovanjem iranskog balističkog programa. Iran je ukinuo zabranu raketnog testiranja i razvoja sistema sposobnih za isporuku nuklearnog oružja i danas vidimo opasne posljedice koje to ima", rekao je Pompeo.

Dalje kaže da je Iran najveći državni sponzor terorističkih aktivnosti i da mu ne smije biti dozvoljeno razvijati i testirati balističke rakete.

"Sjedinjene Američke Države nastavit će graditi podršku širom svijeta kako bi se suprotstavile nemarnim iranskim balističkim aktivnostima i nastavit ćemo vršiti ogroman pritisak da režim promijeni ponašanje", navodi Pompeo u saopćenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.