Pompeo: Iako se povlačimo iz Sirije, ostajemo uz Izrael

Prekid neprijateljstva, koji se uglavnom poštuje, stupio je na snagu u nedjelju u okolini libijske prijestolnice (Arhiva)

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke snage iz Sirije nimalo ne mijenja podršku SAD-a Izraelu, smatra američki državni tajnik sekretar Mike Pompeo.

Ponovio je da je Washingtonu izuzetno važna stabilnost Bliskog istoka, prenijela je Hina.

Pompeo je to rekao i izraelskom premijeru Benjaminau Netanyahuu tokom susreta tokom posjete Brazilu, a povodom inauguracije novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

“Odluka koju je predsjednik donio o Siriji nimalo ne mijenja činjenicu da je ova administracija uz Izrael”, rekao je državni sekretar novinarima.

‘Blokirati iransku agresiju’

“Borba protiv grupe Islamska država Irak i Levant, kao i naš angažman u cilju stabilnosti Bliskog istoka i zaštite Izraela, jednaki su kao i prije te odluke”, dodao je.

Činjenica da je ta tema prioritet u razgovorima između Pompea i Netanyahua pokazuje koliko odluka o povlačenju američkih vojnika izaziva strahovanja u regiji.

“Imamo puno tema za razgovor, o intenzivnoj suradnji Izraela i Sjedinjenih Američkih Država i pitanjima povezanim s američkom odlukom o Siriji”, rekao je izraelski premijer.

Netanyahu smatra da je susret u Braziliji usmjeren na “intenziviranje saradnje u Siriji i drugdje kako bi se blokirala iranska agresija na Bliskom istoku”.

Donald Trump je nedavno najavio potpuno povlačenje 2.000 američkih vojnika sa sjevera Sirije, nakon čega je šef Pentagona James Mattis naglo podnio ostavku.

Izvor: Agencije