Pompeo i Maas: NATO i dalje relevantan faktor

Mike Pompeo, Heiko Maas
Pompeo kaže da je NATO možda jedno od najvažnijih strateških patnerstava u zabilježnoj historiji (EPA)

Ministri vanjskih poslova poslova SAD i Njemačke, Mike Pompeo i Heiko Maas, istaknuli su u Leipzigu bliske veze dvije zemlje i inzistirali kako je NATO i dalje relevantan faktor na međunarodnoj sceni, prenosi Beta.

Pompeova i Maasova čvrsta obrana NATO-a uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida uslijedila je nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio da je NATO u stanju “moždane smrti” zbog smanjenog američkog angažmana i ponašanja Turske, članice tog saveza.

Nakon posjeta njemačkom selu Moedlareuth, podijeljenom između dvije Nemačke tijekom ‘Hladnog rata’, Pompeo je novinarima u Leipzigu rekao da je “zavidan rad” demokratskih država “stvorio slobodu i izveo milijune ljudi iz vrlo, vrlo teših situacija”.

Maas: Ne vjerujem u moždanu smrt NATO-a

“Mislim da NATO ostaje važno, ključno, povijesno možda jedno od najvažnijih strateških patnerstava u zabilježnoj povijesti”, naveo je američki državni tajnik, prenosi agencija.

Maas je rekao kako “ne vjeruje u moždanu smrt NATO-a” i dodao da “čvrsto vjeruje u međunarodnu suradnju”.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zabrinuo je mnoge kada je rekao da je NATO zastario i zatražio od članica saveza da više troše na obranu.

Pompeo je rekao da Trumpovo inzistiranje da se članice NATO-a pridržavaju obveze o izdvajanju dva posto bruto domaćeg proizvoda na obranu pokazuje da je savez “toliko ključan, toliko važan” za SAD.

S Macronom se nije složila ni njemačka kancelarka Angela Merkel, rekavši da je Macron uporabio “radikalne termine” i da to nije njezin stav o suradnji unutar NATO-a.

Izvor: Agencije