Pompeo i Lavrov: Prevazići neslaganja

Mike Pompeo
Mike Pompeo je zatražio da Rusija poduzme konkretne mjere da pruži uvjerenja po pitanju miješanja u američke izbore (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov prvi put su razgovarali telefonom od kada je Pompeo došao na tu funkciju prije mjesec dana, a glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je u priopćenju navela da su dvojica ministara razgovarala o pitanju Ukrajine i Sirije.

“Pompeo podržava razvoj odnosa s Rusijom i tijekom razgovora je pokazao spremnost da napravi sigurne korake u vezi s pitanjima oko kojih je zabrinut, uključujući i unutarnja pitanja SAD-a”, navodi se u priopćenju, prenosi Anadolija.

Pompeo i Lavrov su se složili da je potrebno provesti aktivnosti na ispunjavanju zadataka koji su postavljeni tijekom ranijeg telefonskog razgovora predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Pompeo je zatražio od svog ruskog kolege da, kako prenosi Beta, Rusija poduzme konkretne mjere da pruži uvjerenja Americi posebno po pitanju ruskog miješanja u američke izbore.

Rusija: Ministri složni da treba prevazići neslaganja 

Pompeo je rekao Lavrovu da SAD želi “bolje odnose s Rusijom”, ali da bi se to postiglo Rusija treba “dokazati da je spremna poduzeti konkretne mjere u vezi pitanja koja nas brinu, uključujući miješanje u američke unutarnje svari”, priopćio je State Department.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo povodom telefonskog razgovora da su se dva ministra složila o potrebi da prevaziđu postojeća neslaganja “u interesu normalizacije ambijenta oko ruskog-američke suradnje”.

Razgovor je, prema Moskvi vođen, na inicijativu Washingtona.

Izvor: Agencije