Pompeo: Humanitarna pomoć i dopuštena roba za Iran neupitni

Mike Popmeo, Heiko Maas
Pompeo je nakon sastanka s njemačkim šefom diplomatije Heikom Maasom rekao da ima robe koja je sankcionirane i one koja nije (Reuters)

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u petak u Berlinu kako Washington neće stajati na putu sustavu koji razvijaju Europljani za zaštitu od američkih sankcija kompanija koje posluju s Iranom sve dok fokus poslovanja bude pružanje humanitarne pomoći i trgovina ostalim robama koje dopušta SAD.

Pompeo, koji je u prvom posjetu Njemačkoj u svojstvu državnog tajnika, izjavio je kako SAD ne osporava razvijanje sustava poznatog kao INSTEX sve dok se bavi trgovinom robom koja nije predmet sankcija, što Europljani tvrde da i pokušavaju, prenosi Fena.

“Prilično smo jasni prema trgovini s Iranom. Ima roba koje su sankcionirane i ima ih koje nisu”, izjavio je Pompeo novinarima nakon sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u Berlinu.

“Kad govorimo o INSTEX-u, bude li imao cilj organizirati kretanje odobrene robe, to nije problematično”, kazao je.

Komplicirani sistem INSTEX

Otkad se jednostrano povukao iz sporazuma iz 2015. s Iranom, koji je nudio ekonomske poticaje Teheranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekta nuklearnog programa, SAD je u sporu s ostalim zemljama iz sporazuma koje ga žele održati u primjeni: Njemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom.

Nakon što je SAD pojačao sankcije i kompanije se počele povlačiti iz poslovanja s Iranom, Europljani su počeli rad na razvoju INSTEX-a, kompliciranog sustava tipa robne razmjene, kako bi izbjegli izravne financijske transakcije s Iranom i eventualne američke sankcije.

Sustav još nije profunkcionirao, ali su europske zemlje optimistične da bi mogao početi funkcionirati do ovog ljeta, prenosi AP.

Prilikom susreta Maasa i Pompea bilo je riječi i o odnosu prema kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei.

“SAD više neće dijeliti osjetljive podatke sa zemljama u kojima je u uporabu telekomunikacijske mreže uključena i kompanija Huawei. Kina ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a, Njemačke, Europe i zapadnih demokracija diljem svijeta”, rekao je Pompeo nakon susreta, kako prenosi Hina.

Maas je izjavio da i Njemačka gaji skepsu u vezi s povjerljivošću Huaweija, ali je istodobno naglasio kako je Vlada uvela visoke sigurnosne standarde pri izgradnji 5G mreže mobilne telekomunikacije.

Merkel: Nesuglasice sa SAD-om u najvažnijim pitanjima

Pompeo se dotaknuo i daljnjeg vojnog angažmana Njemačke u Siriji, ali nije konkretizirao što Washington očekuje od Njemačke.

“Mi smo naše europske partnere zamolili za podršku”, rekao je Pompeo.

Spiegel Online jučer je javio kako SAD od Njemačke očekuje produljenje mandata njemačkih izviđačkih zrakoplova Tornado u kontroli zračnog prostora iznad Sirije.

Maas je odbacio komentirati te navode, ukazavši na to da o produljenju mandata na jesen odlučuje Bundestag.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uoči susreta s američkim državnim tajnikom rekla je kako su Sjedinjene Američke Države za Njemačku i dalje najvažniji partner izvan Europe, ali u najvažnijim pitanjima još postoje nesuglasice. 

“Sjedinjene Države jesu i ostaju najvažniji partner za Njemačku izvan Europe”, rekla je Merkel uoči razgovora s Pompeom, koji je u jednodnevnom posjetu Njemačkoj.

Kao sporne teme navela je odnos prema nuklearnom sporazumu s Iranom.

Pompeo je izrazio želju da se i ostale zemlje pridruže sankcijama Washingtona protiv Irana te pohvalio njemačke sankcije protiv iranske zrakoplovne kompanije Mahan Air, za koju se sumnja da surađuje s teroristima.

Izvor: Agencije